Dobrá správa pre Bitcoin!

S rozvíjajúcimi sa kryptomenami by sme chceli predstaviť prvý článok, ktorý popisuje najdôležitejšie udalosti za posledné dva týždne v tejto oblasti. Článok je predovšetkým určený pre záujemcov o alternatívne meny, ktorí si chcú prečítať dôležité udalosti v skratke.

Najdôležitejšou udalosťou za posledné dva týždne bolo na poli kryptomien rozhodnutie Európskeho súdneho dvoru o DPH. Ten v konečnom dôsledku zverejnil pozitívnu správu pre Bitcoin. Všetky transakcie Bitcoinu sú oslobodené od dane z pridanej hodnoty v rámci ustanovenia o transakciách obeživa, bankoviek a mincí používaných ako zákonné platidlo. Celý tento proces nadväzoval na prípad vo Švédku, kde už raz súd rozhodol o vylúčení Bitcoinu z platenia DPH. Toto rozhodnutie ale nedávno napadol Švédsky daňový úrad.

Pozitívna správa prišla aj od protinožcov z Austrálie. Ďalšie dve banky  Commonwealth Bank of Australia a National Australia Bank sa rozhodli pracovať na vývoji bankových protokolov, ktoré budú založené na blockchaine. Paradoxne sa to deje v dobe, keď Austrálska komisia pre hospodársku súťaž začala vyšetrovanie proti týmto dvom bankovým domom. Dôvodom je ich rozhodnutie o uzavretí účtov bitcoinových spoločností. Podľa bánk neboli vedené v súlade s predpismi o praní špinavých peňazí. Ako to nakoniec komisia uzavrie sa uvidí, avšak zatiaľ si tu bitcoinové spoločnosti nebudú môcť otvoriť účty.

Podobne pozitívne sa darí kryptomenám aj v Ázii. Čínski internetoví agenti oznámili, že už nemôžu naďalej ignorovať revolučné zmeny. Vychádzajúc z nedávno vydanej publikácie zo stranyCEC (Cyberspace administration of China) budú predstavitelia vlády pravdepodobne benevolentnejší ku kryptomenám. Komisia v jednej časti publikácie priznáva, že aj keď na prvý pohľad môžu byť Bitcoin a blockchain nestabilné technológie, nemôžu prehliadnuť revolučné zmeny v bankovom sektore. Na konci ešte dodala, že tieto technológie môžu výrazne prispieť k inováciám v bankovom sektore. Pričom zdôrazňuje vstup do novej éry Bitcoinu, kde kryptomena už nie je natoľko volatilná (samozrejme v čase zverejnenia narástla cena Bitcoinu o 15%). Ktovie, možno sa časom dočkáme aj investícií do technológii z oblasti kryptomien, podobne ako v súčasnosti vo Veľkej Británii.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Vo Veľkej Británii prišli na praktickosť technológie, ktorá sa skrýva za Bitcoinom. Economic secretary of the Treasury Harriett Baldwin sa vyjadrila o investícii zo strany vlády vo výške 10 miliónov libier do tzv. finančno-technického výskumu. Zámerom vlády je zvýšiť investície a podiel Fin-tech sektoru v Európe. V roku 2014 zamestnával vo Veľkej Británii 135 000 ľudí a a vygeneroval 20 miliárd libier. Pričom 42% investícií do tohto sektoru v rámci Európy bolo práve vo Veľkej Británii. Britská vláda tak vidí príležitosť v ďalšom výskume v oblasti technológie blockchainu a to najmä možnosť bezpečnejších a rýchlejších transakcií.

A trošku aj z technologického súdka. Technologická spoločnosť Coinprism oznámila vydanie tzv. openchain. Je to podobná technológia ako blockchain v rámci Bitcoinu. Openchain by mal byť určený primárne pre podnikateľov a finančné inštitúcie. Openchain sa má odlišovať v rýchlosti transakcií. Podľa autorov ostane bezpečnosť na rovnakej úrovni, avšak v prípade openchainu bude hlavný rozdiel v rámci potvrdzovania transakcií. Openchain poskytuje centralizovanú knihu, kde každá spoločnosť by mala mať vlastnú časť reťazca. V takto nastavenom systéme sa nebudú musieť potvrdzovať všetky transakcie z minula len transakcie v rámci jedného reťazca. Openchain je samozrejme open source čo znamená, že je voľne dostupný.

Toto boli najpodstatnejšie udalosti za posledné dva týždne na poli kryptomien. Dúfame, že si opäť prečítate ďalšie zhrnutie aj o dva týždne.

Komentár pripravil Martin Lindák, analytik Nadácie F.A.Hayeka.

O ram

Odporúčame pozrieť

rokovanie EU Australia

Rokovania o voľnom obchode medzi EÚ a Austráliou stroskotali

Najnovšie kolo rokovaní o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a Austráliou sa skončilo neúspešne. …

Consent choices