Draghiho slová poslali euro na vyše 2 – mesačné minimum

Spoločná mena eurozóny má za sebou neúspešný týždeň. V zelenom totiž ukončila len jeden jeho deň, a to utorok, kedy si pripísala dve desatiny percenta. Ostatné dni len strácala. Pozornosť investorov sa sústredila na štvrtkové zasadnutie Európskej centrálnej banky [ECB]. Nálada tak bola neistá. Významné udalosti v makroekonomických kalendároch USA a eurozóny viac – menej chýbali. Najvýraznejšie straty naša mena zaznamenala vo štvrtok, kedy ju poslali nadol holubičie vyjadrenia šéfa ECB Draghiho,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Na ostatnom zasadnutí síce neprišlo k žiadnej zmene, no možnosťou ďalšieho uvoľňovania menovej politiky sa európski predstavitelia budú zaoberať už na najbližšom, decembrovom, zasadnutí. Vplyvom týchto záverov stratilo euro na sile – 2 %. Počas týždňa oslablo o takmer – 2,5 %. Viac sa mu ale darilo voči menám nášho regiónu. Voči českej korune sa posilnilo o desatinu na piatkových, zatváracích, 27,103 EURCZK. Pol percenta si pripísalo aj voči maďarskému forintu a poľskému zlotému a týždeň uzatváralo na úrovni 311,94 EURHUF, resp. 4,2573 EURPLN.

Úrokové sadzby ECB ostali zatiaľ bez zmeny

Uplynulý týždeň boli v kalendári zasadnutia dvoch centrálnych bánk, ktoré pravidelne sledujeme. V utorok, 20. októbra 2015, zasadli centrálni bankári maďarskej MNB a podľa očakávaní ponechali sadzby nezmenené, na rekordne nízkej úrovni 1,35 %. Vo štvrtok, 22. októbra 2015, rozhodovala o svojej menovej politike Európska centrálna banka a v súlade s očakávaniami sadzbu nezmenila. Prípadná úprava programu kvantitatívneho uvoľňovania však bude na pretrase už na najbližšom, decembrovom, stretnutí.

Viac..  M. Draghi: EÚ potrebuje radikálne reformy

Ropa Brent znovu lacnejšia o takmer – 5 %

Čierne zlato má za sebou zmiešaný týždeň, počas ktorého získavalo aj strácalo. Straty však boli oveľa výraznejšie ako zisky. Obavy z toho, že sa na trh čoskoro vráti iránska ropa zatlačili cenu ropy výrazne nadol. Výrazne stratila aj v stredu, kedy americká vláda informovala, že rezervy ropy sú väčšie, než sa očakávalo. Časť strát londýnska zmes zmazala vplyvom informácie o raste cien benzínu. V konečnom dôsledku počas týždňa zlacnela ropa Brent o – 4,9 %. Za mesiac je lacnejšia o percento, no v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka stále stráca až – 46,5 %.

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices