Európa hlási rekord, v októbri dorazilo vyše 218 000 migrantov

V októbri dorazilo cez Stredozemné more do Európy rekordných viac než 218 000 migrantov. Uviedol to úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov.

Agentúra AFP upozornila, že októbrový počet migrantov – 218 394 – je vyšší než celkové množstvo utečencov za celý minulý rok. Najviac ľudí, viac ako 190 000, priplávalo do Grécka.

Tamojšia pobrežná stráž v pondelok oznámila ďalšiu nehodu jedného z člnov s utečencami, pri ktorej zahynuli najmenej štyria ľudia.

Stále viac

Migrantov teraz na najobľúbenejšej trase z Turecka cez Egejské more do Grécka pribúda napriek nepriaznivému počasiu. Napríklad v júli na grécke ostrovy dorazilo štyrikrát menej ľudí.

Pre zhoršené podmienky na mori pribúda aj tragických nehôd: najnovšia sa v pondelok stala pri ostrove Farmakonisi, kde zomreli najmenej štyria ľudia. Ďalších šesť osôb je nezvestných. V nedeľu sa potopila loď s utečencami pri ostrove Samos. Zomrelo 11 ľudí vrátane šiestich detí.

Balkánska trasa

Väčšina migrantov pokračuje z Grécka po takzvanej balkánskej trase cez Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko ďalej do Rakúska a Nemecka. Slovinská polícia uviedla, že v nedeľu do krajiny z Chorvátska dorazilo viac než 7 600 ľudí. V noci z nedele na pondelok a v pondelok ráno pribudlo ďalších 2 130 migrantov.

Viac..  Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Od 17. októbra, kedy sa Slovinsko po uzavretí chorvátsko.maďarských hraníc stalo pre migrantov tranzitnou krajinou na ceste do západnej Európy, už cez slovinské územie prešlo 126 270 ľudí, uviedla agentúra APA.

Susedné Chorvátsko začali migranti využívať ako tranzitnú krajinu ešte v septembri, po tom, čo Maďarsko uzavrelo hranice so Srbskom. Za ten čas krajinou prešlo 302 400 migrantov, uviedlo chorvátske ministerstvo vnútra.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices