Afganci vytvorili sieť prevádzačov, ktorá dopravuje utečencov do Únie

BERLÍN – Afganskí prevádzači vytvorili profesionálnu sieť pre dopravu utečencov do Európy a dá sa očakávať, že počet migrantov z Afganistanu v najbližšom čase vzrastie. Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung to tvrdí nemecká Spolková spravodajská služba.

Nemecká vláda ale upozorňuje, že veľká časť Afgancov nemá šancu získať v krajine azyl a vrátia ich späť do vlasti.

„V Afganistane vznikla vysoko profesionálna pašerácka štruktúra, ktorej sieť siaha cez Turecko až do Grécka, Talianska a Francúzska,“povedal denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung riaditeľ nemeckej rozviedky Gerhard Schindler.

Zlá situácia

Podľa neho prevádzačom nahráva zhoršujúca sa bezpečnostná a hospodárska situácia v Afganistane, pretože viac ľudí má záujem krajinu opustiť. Dá sa preto očakávať zvyšovanie počtu afganských utečencov v Európe.

Nemecká vláda ale upozorňuje, že veľká časť afganských migrantov nemá v Nemecku nárok na azyl. Podľa zdrojov z kabinetu totiž do Nemecka spravidla prichádzajú príslušníci afganskej strednej vrstvy, ktorí v domovine žijú v relatívnom bezpečí a blahobyte.

Chudobní ľudia z oblasti, kde najčastejšie dochádza ku stretom medzi vládnymi silami a hnutím Taliban, totiž nemajú dosť peňazí na zaplatenie pašerákom za cestu do Európy.

Milióny eur

Minister vnútra Thomas de Maiziére pripomenul, že nemecká vláda investuje ročne milióny eur do rozvoja Afganistanu a vyslala do ázijskej krajiny vojakov a policajtov, ktorí pomáhajú cvičiť tamojšie bezpečnostné sily.

Viac..  EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Podľa ministra je preto neprijateľné, aby sa teraz Nemecko staralo o mladých afganských mužov, ktorých potrebuje domovina na obnovenie vlastnej krajiny.

Do domoviny

Nemecká vláda rokuje s afganskými predstaviteľmi o tom, že bude odmietnutých žiadateľov posielať späť do Afganistanu. Berlín tiež v Afganistane spustil informačnú kampaň, v ktorej chce ukázať na problémy so získavaním azylu v Nemecku a ktorou sa snaží Afgancov od cesty do Európy odradiť.

Afganci sú teraz po Sýrčanoch na druhom mieste z hľadiska počtu utečencov vstupujúcich do Nemecka. Sýrčania tvoria zhruba štvrtinu z 800 000 migrantov, ktorí tento rok do Nemecka dorazili.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices