Bavorsko nezvláda utečeneckú krízu a pripravuje žalobu

BERLÍN – Bavorsko pripravuje ústavnú žalobu proti nemeckej vláde pre súčasnú utečeneckú krízu. Najväčšia spolková republika sa domnieva, že vláda neplní v utečeneckej kríze svoje povinnosti a nesnaží sa obmedziť príchod migrantov, informoval denník Tagesspiegel. Väčšina utečencov do Nemecka prechádza cez rakúsko-bavorskú hranicu.

Bavorská krajinská vláda podľa Tagespiegelu poverila bývalého ústavného sudcu Uda di Fabia, aby vypracoval posudok, ktorý by sa mal stať základom pre žalobu na ústavný súd.

Ohrozovanie stability

Politici v Mníchove sú presvedčení, že súčasná utečenecká kríza ohrozuje stabilitu Bavorska a obmedzuje možnosti fungovania tejto spolkovej krajiny. Nemecká vláda podľa nich nerobí dosť pre to, aby sa situácia Bavorska zlepšila.

Ochrana vonkajších hraníc Nemecka spadá podľa nemeckej ústavy do právomoci spolkovej vlády. Podľa bavorských činiteľov by sa preto kabinet v Berlíne mal zasadiť o to, aby bol príchod utečencov kontrolovaný.

Politici v Mníchove taktiež vidia ako problematické, že nemecké úrady ustúpili od praxe, ktorú predpokladali európske normy. A to, že nevracajú utečencov do krajín, v ktorých sa po prvýkrát ocitli na území Európskej únie.

Spory utlmila dohoda

Bavorsko už v októbri pohrozilo žalobou proti vláde, pokiaľ by sa nezastavila súčasná prisťahovalecká vlna. Spory tento týždeň utlmila dohoda medzi bavorskou Kresťanskosociálnou úniou (CSU) a Kresťandskodemokratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkel o vytvorení takzvaných tranzitných zón na hraniciach. Tam by bolo možné odmietať ešte pred vstupom na nemecké územie tých utečencov, ktorí v krajine nemajú šancu získať azyl.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Proti návrhu sa ale stavia sociálna demokracia (SPD), ktorá spolu s konzervatívnym blokom CDU/CSU tvorí vládu.

Väčšina prichádza cez Bavorsko

Najväčšia záťaž utečeneckej krízy v Nemecku leží práve na Bavorsku, kadiaľ prichádza väčšina utečencov. Bavorské úrady sú preťažené a nedarí sa im dostatočne rýchlo registrovať utečencov prichádzajúcich z Rakúska. Podľa televízie N24 čakalo v stredu ráno na hranici na vstup do Nemecka 3 000 utečencov, v utorok ich bolo 2 500.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices