Vytenis-ANDRIUKAITIS
Vytenis Andriukaitis, komisár zodpovedný za zdravie a bezpečnosť. PHOTO: European Union 2015

USA uznali európsky mechanizmus pre kontrolu zvieracích ochorení

Komisia víta nedávne rozhodnutie USA uznať systém regionalizácie EÚ na kontrolu chorôb zvierat, konkrétne prasacej chrípky. Toto uznanie pomôže, aby sa zabránilo narušeniu trhu v prípade vypuknutia choroby. Obchod s bravčovými výrobkami medzi EÚ a USA bol ohodnotená na približne 335 miliónov eur, len v roku 2014.

Vytenis Andriukaitis, komisár EÚ zodpovedný za zdravie a bezpečnosť potravín, povedal:  „Tento významný krok odráža dôveru Spojených štátov, jedného z našich hlavných obchodných partnerov, v systém pre kontrolu chorôb zvierat. Prichádza v čase, keď chovatelia ošípaných v celej EÚ čelia špecifickým problémom.“

Americký Útvar pre kontrolu zdravia zvierat a rastlín (APHIS)  uznáva akýkoľvek región alebo členský štát EÚ, v ktorom sa uplatňujú obmedzenia z dôvodu prasacej chrípky.  APHIS pritom uznáva EÚ ako jediný subjekt so zdravotníckou legislatívou pre zvieratá, veterinárny dozor a programy kontroly chorôb. Význam oznámenia spočíva v tom, že skôr, než USA podnikne vlastné posúdenia, bude akceptovať rozhodnutia EÚ týkajúcich sa postihnutých regiónov.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Pred týmto oznámením, USA obmedzili alebo zakázali dovoz bravčového mäsa a bravčových výrobkov z oblastí, kde ASF existovali. Tieto regióny boli uvedené na internetových stránkach Aphis individuálne. Po novom budú na zozname zakázané zóny, ktoré stanoví EÚ.

O jac

Odporúčame pozrieť

zdravie

Nedostatočná dostupnosť zdravotnej starostlivosti je v EÚ stále bežnou realitou

Európska komisia uverejnila správy, ktoré opisujú profil systémov zdravotníctva v 30 krajinách. Zdravotné profily krajín …

Consent choices