Jan Philipp Albrecht. PHOTO: © European Union 2015

Nové pravidlá ochrany osobných údajov vrátia moc do rúk ľudí

Ochrana osobných údajov na internete sa stáva stále diskutovanejšou témou. Európska únia by mala hľadať spôsoby, ako čo najlepšie a najefektívnejšie ochrániť osobné údaje v online prostrední.

Pravidlá ochrany osobných údajov sa datujú do roku 1995 a v súčasnosti sa pracuje na ich prepracovaní. Nové znenie týchto pravidiel by malo vrátiť moc do rúk ľudí. Viete ako sa v súčasnosti chrániť pred tým, aby niekto zneužil vaše údaje? Najlepšie tak, že dobre zvážite, kam chcete zadať svoje osobné údaje a kam nie. Treba si vyberať služby, ktoré sú oproti iným bezpečnejšie,“ radí nemecký poslanec Jan Philipp Albrecht.

Ochrana zo strany Únie pred veľkými korporáciami by mala byť rovnako dobre premyslená. Potrebný je zákon, ktorý by bol univerzálne platný na európskych trhoch a spotrebiteľovi poskytne právo, aby sa sám rozhodoval, ktoré riziko podstúpi nielen v oblasti internetu ale všade, kde sa od neho vyžadujú osobné údaje.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov EÚ by nemalo platiť len pre súkromné firmy, ale aj pre štátnu správu. Orgány, ktoré získajú osobné údaje obyvateľov budú musieť rešpektovať ich právo na informácie, na žiadosť o odstránenie údajov a mnohé ďalšie.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

internet, pocitac

85 percent Európanov chce opatrenia proti dezinformáciám na internete

Až 85 percent občanov členských krajín EÚ požaduje od politických orgánov viac opatrení proti šíreniu …

Consent choices