Vladimír Maňka
europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Vladimír Maňka: TTIP vytvorí v Európe milión pracovných miest

Sedem členských štátov si robilo vlastné štatistiky a analýzy toho, či povedie schválenie TTIP k rastu, alebo naopak, k zníženiu počtu nových pracovných miest. Podľa týchto štatistík by sa v žiadnej krajine nemal počet zamestnancov znížiť.

„Približné odhady sú, že TTIP vytvorí asi milión nových pracovných miest v Európe a približne 700 tisíc v USA,“ hovorí slovenských europoslanec Vladimír Maňka. Pracovné miesta sa vytvoria predovšetkým v oblasti automobilového priemyslu či v oblasti informačno-komunikačných technológií, v ktorých vzniknú kvalifikované pracovné miesta predovšetkým pre mladých ľudí.

V oblasti automobilového priemyslu existuje medzi Úniou a USA viacero bariér. Europoslanec Maňka hovorí: Naše autá sú rovnako bezpečné ako tie americké, ale majú úplne rozdielne predpisy a tvorbu legislatív. Sú to obrovské brzdy, ktoré keď odstránime, tak to bude porovnateľné so znížením nákladov na dovoz automobilov o 25 %.“

Pri dohode TTIP prebehlo už jedenásť kôl rokovaní, ktorých dokumenty sa nachádzajú na stránke Európskeho parlamentu i Európskej komisie.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

O vik

Odporúčame pozrieť

automobilka

Europoslanci chcú spravodlivú transformáciu regiónov závislých na autopriemysle

Európsky parlament chce, aby sa politika súdržnosti po roku 2027 zamerala na regióny závislé od …

Consent choices