Martin Schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: European Union 2015

Martin Schulz sa v Grécku stretol s prvými prerozdelenými utečencami

Predseda EP Martin Schulz je momentálne na návšteve Grécka. V Aténach sa stretol s utečencami, ktorí boli presunutí do Luxemburska. Zavítal do registračného a identifikačného centra na ostrove Lesbos, kde denne zaregistrujú takmer 2500 osôb. Podľa jeho slov je dôležité posilniť úsilie na zavŕšenie hotspotov, no tie budú efektívne len vtedy, ak bude fungovať prerozdeľovanie medzi všetkými členskými štátmi.

„Bol som svedkom úsilia, ktoré vyvíja vláda a videl som intenzívne nasadenie mimovládnych organizácií, ktoré pracujú s utečencami a migrantmi,“ vyhlásil predseda Parlamentu potom, ako spoločne s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom navštívil utečenecký tábor v dedine Moria na ostrove Lesbos. Kvôli svojej blízkosti k Turecku sa tento grécky ostrov v Egejskom mori stal dôležitým vstupným bodom pre tých, ktorí dúfajú v lepší život v Európe.

V stredu sa Martin Schulz spoločne s Triprasom, komisárom pre migráciu D. Avramopoulosom a luxemburským ministrom zahraničných vecí J. Asselbornom rozlúčil na aténskom letisku s prvými utečencami, ktorí boli z Grécka presunutí do Luxemburska. „Utečenecká kríza je krízou ľudí, ktorí utekajú aby si zachránili život,“ poznamenal Martin Schulz, pričom podotkol, že ide iba o prvý krok. Všetky členské štáty by mali podľa neho v rámci relokačného mechanizmu zverejniť svoje kapacity na príjem utečencov.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices