Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie. PHOTO: archív MM.

Miloš Moravčík: Európska komisia nachytala nášho ministra financií na hruškách

Podľa jesennej prognózy Európskej komisie skončí hospodárenie Slovenska oveľa horšie ako to tvrdí naša vláda. Deficit za tento rok by mal byť vyšší o 0,2% HDP, budúci rok o 0,5 % HDP a v roku 2017 až o vyše 1,5% HDP. 

Európska komisia tak nachytala nášho ministra financií na hruškách. Plánované deficity v návrhu rozpočtu na budúci rok a na rok 2017 sú totiž vymyslené, len aby rozpočet vyzeral naoko dobre. Ľudia na to doplatia, lebo vyššie deficity sa prejavia v náraste dlhu, ktorý bude treba v budúcnosti zaplatiť.

Minister financií Peter Kažimír tentoraz vysoko prestrelil. Ak by sa snažil zavádzať len mierne, možno by si to nikto nevšimol, ale to, čo urobil teraz, je do očí bijúce. V tomto roku má štát, podľa neho, skončiť s vyššou sekerou ako plánoval, ale už od budúceho roku sa má začať všetko razantne zlepšovať. Je to, akoby si alkoholik povedal, že už od zajtra prestáva piť, ale dnes si to musí ešte vynahradiť a vypiť fľašu navyše. Kto by mu veril? Rovnako ani Európska komisia nemôže veriť Kažimírovým plánom do budúcna.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Minister financií by mal návrh rozpočtu buď prerobiť alebo povedať ľuďom, ako sa mu podarí skokom znižovať deficit v ďalších rokoch. Inak môžu byť ľudia nepríjemne prekvapení, keď sa im po voľbách opäť výrazne zvýšia dane a dostanú sa do vážnych ťažkostí.  Pritom už dnes sú dane a odvody platené zamestnancami, brigádnikmi či živnostníkmi žalostne vysoké a bolo by ich treba skôr znižovať, aby sa pomohlo im a ich rodinám.

Správa je publikovaná v originálnom znení tlačového oddelenia KDH, bez redakčnej úpravy

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices