oravec2
Ján Oravec, Prezident Združenia podnikateľov Slovenska.

Náhle zmizlo pol milióna Slovákov

Počet obyvateľov Slovenska sa z ničoho nič znížil o pol milióna. Možno si poviete, že je to nejaký bulvárny vtip, ale nie je. Nie je to ani zápletka scenára mysteriózneho seriálu, ktorý by sa pokúšal do slovenských podmienok adaptovať nápad zo seriálu HBO „Pozostalí“, v ktorom neočakávane, náhle a bez vysvetlenia zmiznú 3 percentá svetovej populácie. Ani bulvár, ani Hollywood. Zdroj informácie o zmiznutí 500 000 Slovákov je prekvapujúco seriózny: návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018.

Jeho súčasťou je príloha, v ktorej sa vláda pokúša kvantifikovať „implicitné záväzky“. Zjednodušene povedané ide o budúce zákonné nároky, na ktoré dnes nemáme peniaze. Ide najmä o záväzky vyplývajúce zo starnutia populácie, teda výdavky na dôchodky a zdravotníctvo. V minuloročnom rozpočte vláda odhadovala výšku týchto záväzkov na 230 % HDP. V tohoročnom uvádza, že prišlo k ich poklesu o neuveriteľných 80 % (!), z 230 na menej ako 150 % HDP. Neuveriteľných preto, že za posledný rok sa v dôchodkoch neudialo nič pozitívne, čo by toto výrazné zníženie vysvetľovalo.

Čo sa teda v skutočnosti stalo? Pre vysvetlenie si musíne zájsť až do Bruselu. Tam funguje pracovná komisia Európskej komisie, ktorá sa zaoberá vplyvom starnutia obyvateľstva na verejné financie do roku 2060. Svoje odhady opiera o dlhodobé projekcie Európskej komisie ohľadne makroekonomického vývoja a o projekcie demografického vývoja zostavované Eurstatom, európskym štatistickým úradom. Tu sa už dostávame veľmi blízko k vyriešeniu prípadu záhadného zmiznutia pol milióna Slovákov. Eurostat totiž svoju najnovšiu prognózu vývoja počtu obyvateľov do roku 2060 v prípade Slovenska revidoval smerom dolu. Oproti svojím vlastným prognózam počíta Eurostat s poklesom počtu obyvateľov Slovenska o 500 000. Dôvodom je nižšia očakávaná pôrodnosť a nižšia čistá migrácia.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Zvyšok príbehu je už jednoduchý. Tieto „dáta“ predstavujú vstupné parametre, na základe ktorých slovenská vláda zostavuje rozpočet. O 500 000 menej dôchodcov a pacientov znamená nižšie výdavky na dôchodky a zdravotníctvo. Príbeh zmiznutia pol milióna Slovákov tak nie je reálnym príbehom, ale príbehom o  dlhodobých prognózach lietajúcich „od buka k buku“, príbehom jedného kľúčového parametra, ktorého výkyvy môžu zásadne deformovať náš pohľad na našu budúcnosť.

Tieto hókusy pókusy so štatistikami však nič nemenia na fakte, že ak máte dnes 30 rokov, pri dnešnom nastavení legislatívy vláda v roku 2060 nebude mať peniaze, aby Vám vyplácala dôchodky, ktoré Vám dnešná vláda sľubuje. Ktorá slovenská politická reprezentácia s tým dokáže niečo urobiť a kedy, to už by mohol byť námet na ďalší mysteriózny seriál.

Komentár pre spravodajská portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ján OravecPrezident Združenia podnikateľov Slovenska.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

Europoslanec Šimečka o situácii na Slovensku: Je to hanba a nekončiaca agónia. Ľudia sa obávajú, že nebudú mať čo jesť a za čo kúriť

Minister hospodárstva Richard Sulík podal už ráno demisiu. „Poprosil som svojich kolegov, aby svoje demisie …

Consent choices