Slovensko vyšle do Slovinska dvadsať policajtov

BRATISLAVA – Slovensko vyšle v súvislosti s migračnou krízou do Slovinska 20 policajtov. Slovensko policajtov vysiela do tejto balkánskej krajiny na jej žiadosť.

Policajti budú pomáhať pri hliadkovej činnosti na vonkajšej schengenskej hranici, ale aj pri udržiavaní verejného poriadku vo vnútrozemí. Slovensko už pomohlo vyslaním policajtov Maďarsku.

Tam 20. októbra odišlo 50 policajtov pomáhať strážiť maďarsko-srbskú hranicu. Na pomoc Slovinsku by mali európske krajiny spolu vyslať viac ako 400 policajtov.

Potvrdenie solidarity

Situácia v Slovinsku je kritická v dôsledku migračnej vlny, ktorá sa ešte posilňuje. Denne prichádza do Slovinskej republiky veľký počet migrantov, od 16. do 25. októbra prekročilo slovinsko-chorvátsku hranicu 50 410 migrantov.

Rozhodnutie Slovenskej republiky vyslať príslušníkov Policajného zboru do Slovinskej republiky je potvrdením solidarity pri riešení dramatickej situácie na vonkajších hraniciach EÚ.

Angličtina

Slovenskí policajti budú slúžiť 12 hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach. Komunikačným jazykom bude angličtina a hliadky budú zložené tak, aby nevznikali pri službe zásadné komunikačné problémy.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Slovensko zabezpečí pre policajtov výstroj a výzbroj (ručná guľová zbraň, putá, obušok, kaser, nepriestrelné vesty) a podľa možností aj zariadenia na nočné videnie a motorové vozidlá. Spôsob vyslania sa navrhuje riešiť formou zahraničnej služobnej cesty. Náklady na vyslanie budú hradené z tohtoročnej kapitoly ministerstva vnútra.

Strava, ubytovanie

Slovinská strana zabezpečí stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť. V ubytovacom zariadení slovinská strana zabezpečí plechové skrine na uloženie služobných zbraní. Slovenskí policajti budú poučení o legislatíve vzťahujúcej sa na práva a povinnosti policajta na území Slovinskej republiky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices