Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 44. týždňa 2015

Ukryť sa vo Švajčiarku pred daňami zrejme nebude také ľahké

CYPRUS

„Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila dlhodobý emisný rating [IDR] Cypru v domácej a v cudzej mene zo stupňa B- na stupeň B+. Výhľad tohto ratingu je pozitívny“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Agentúra taktiež zlepšila rating nadradených nezabezpečených záväzkov krajiny v domácej a v cudzej mene na stupeň B+ zo stupňa B-. Zlepšenie zaznamenal aj stropný rating krajiny z pôvodného stupňa BB- na BB+. Krátkodobý IDR ostal potvrdený na nezmenenej úrovni B. Agentúra Fitch poukázala na to, že Cyprus prekonáva rozpočtové ciele. V roku 2014 bol rozpočet verejných financií takmer vyrovnaný, kým agentúra očakávala deficit na úrovni 8,5 % HDP. Pozitívne impulzy sa preniesli aj do roku 2015. Rozpočet do konca júla zaznamenal mierny prebytok a na konci roka by mal byť v deficite vo výške 1 % HDP. V roku 2016 by mal rozpočet dosiahnuť prebytok 0,2 % a v roku 2017 na úrovni 1 %.

POĽSKO

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s Investors Service upozornila na to, že politická strana Právo a spravodlivosť [PiS], ktorá vyhrala víkendové parlamentné voľby v Poľsku, by mohla zhoršiť pozíciu krajiny, ktorá je investormi vnímaná ako investične bezpečná a stabilná. Udalosti môžu negatívne ovplyvniť rating krajiny, keďže štátne intervencie v hospodárstve by mohli znížiť predvídateľnosť politiky. Pred voľbami avizovala PiS svoje plány, a to posilniť kontrolu štátu v ekonomike, zdaniť banky, ako aj zastaviť privatizáciu. Strana informovala aj o snahe znížiť dôchodkový vek a oddialiť prijatie eura ako domácej meny. Analytik agentúry Moody’s pre oblasť Poľska však uviedol, že krajina schválila zvýšenie dôchodkového veku v roku 2012 a ak by sa tento krok zvrátil, tak by to malo negatívny efekt na dôveryhodnosť politiky a významný vplyv na udržateľnosť verejných financií v strednodobom horizonte.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

ŠVAJČARSKO

Európsky parlament uplynulý týždeň prijal pozitívne stanovisko k dohode, ktorá od roku 2018 umožní automatickú výmenu informácií medzi EÚ a Švajčiarskom o bankových účtoch svojich občanov. Ukrývanie hotovosti na švajčiarskych kontách s cieľom vyhnúť sa platbe daní tak bude pre občanov EÚ zložitejšie. Dohodu zameranú na boj proti daňovým podvodom a únikom podpísali EÚ a Švajčiarsko 27.5.2015. Informácie, ktoré si budú hlavné mestá členských štátov EÚ a Bern vymieňať, sa netýkajú len príjmov občanov, napríklad vo forme úrokov a dividend, ale aj zostatkov na účtoch a výnosov z predaja finančných aktív. Spomínaná dohoda by mohla nadobudnúť účinnosť 1.1.2017. Po doručení stanoviska Európskeho parlamentu musia dohodu jednomyseľne schváliť členské štáty, ratifikovať ju musí aj švajčiarsky parlament.

NEMECKO

Z prieskumu agentúry GfK vyplynulo, že dôvera nemeckých spotrebiteľov klesla tretí mesiac v rade. Jej index spotrebiteľskej dôvery pre november klesol na 9,4 bodu z predchádzajúcej úrovne 9,6 bodu a dostal sa najnižšie od februára. K zhoršeniu dôvery mali prispieť najmä obavy o pracovné miesta v dôsledku aktuálnej utečeneckej krízy. Nemecká vláda očakáva, že v rámci najväčšej utečeneckej krízy, aká postihla Európu od skončenia druhej svetovej vojny, krajina tento rok prijme 800 tisíc až 1 milión nových imigrantov

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices