Juncker
Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie . PHOTO: European Union.

Kvôli migrantom môže prísť Slovensko o eurofondy, varuje Jean-Claude Juncker

BRATISLAVA/BRUSEL – Členské štáty Európskej únie, ktoré odmietajú prijímať utečencov, môžu dostať za trest menej peňazí z eurofondov. Túto možnosť naznačilo viacero politikov. Najnovšie s podobným stanoviskom prišiel predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker si okrem toho myslí, že niektoré členské krajiny z východnej Európy zrejme zabudli na pomoc, ktorú dostali po páde komunizmu.

„Takéto reči nemôžeme akceptovať. Že nám akože niekto pomohol v roku 1989 a my sme v mene transformácie obetovali možno až dve generácie ľudí, preto sa nenecháme zatlačiť týmito rečami, že veď oni nám pomohli, teraz pomôžme my, lebo inak siahnu na eurofondy,“bráni Slovensko premiér Robert Fico.

Rovina emócií

K problematike sa vyjadril aj predseda slovenského parlamentného výboru pre financie Daniel Duchoň.

„Takéto rozhodnutie by podliehalo Európskej rade, a preto to môžeme vnímať skôr v rovine emócií,“ vysvetľuje.

„Nie som prívržencom vyhrážania sa krátením eurofondov, ale na druhej strane to, ako sa správa premiér Fico je žalostné a je to čistý populizmus,“ tvrdí bývalý minister financií Ivan Mikloš.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Peniaze

Podľa Igora Matoviča nasilu nie je nič dobré. Ani láska, ani kvóty. „Ak si pánko v Bruseli myslí, že si nás kúpi peniazmi, tak sa veľmi mýli. Ale na druhej strane, ak by nám tie eurofondy aj zobrali, tak by aspoň smeráci nemali čo rozkrádať,“ tvrdí.

Odhliadnuc od migračnej krízy, Slovensko aj tak nie je schopné naplno a zmysluplne vyčerpať všetky eurofondy.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices