Lukašenko zložil prísahu a stal sa piatykrát prezidentom Bieloruska

MINSK – Alexandr Lukašenko, ktorý 11. októbra vyhral prezidentské voľby, sa po piatykrát oficiálne ujal funkcie hlavy štátu, keď v Paláci nezávislosti v Minsku slávnostne zložil prezidentskú prísahu. Vo voľbách Lukašenkovu kandidatúru podporilo 83,5 percenta spomedzi zúčastnených voličov. Lukašenko je prezidentom Bieloruska už 21 rokov.

Alexandr Lukašenko síce mal vo voľbách protikandidátov, ale opozícia hlasovanie bojkotovala. Podľa viacerých západných diplomatov voľby „nespĺňali medzinárodné normy“.

Bývalú sovietsku republiku Bielorusko vedie Lukašenko už 21 rokov. Západ jeho režim často kritizuje za porušovanie ľudských práv, označuje ho za „posledného diktátora Európy“ a na ľudí blízkych jeho režimu uvalil sankcie.

Stop sankciám

Európska únia ich ale koncom októbra na štyri mesiace pozastavila. Tento ústretový krok Únie voči Bielorusku nasledoval po tom, ako Lukašenko v auguste omilostil šiestich politických väzňov a prezidentské voľby z 11. októbra, ktoré mu zabezpečili piate funkčné obdobie, nepriniesli ďalšiu vlnu politických represií.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Vzťahy medzi Európskou úniou a Bieloruskom zlepšila aj Lukašenkova rola sprostredkovateľa v ukrajinskej kríze. Mierové rokovania o jej riešení sa konajú práve v Minsku.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices