Nemci sa dohodli. Utečenci dostanú preukazy

BERLÍN – Špičky nemeckej spolkovej koalície sa dohodli na zavedení jednotného preukazu pre utečencov a žiadateľov o azyl. Nárok na sociálne výhody bude mať iba majiteľ takéhoto preukazu.

Vedúci predstavitelia nemeckých koaličných strán, spolková kancelárka Angela Merkel z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), vicekancelár Sigmar Gabriel zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a bavorský krajinský premiér Horst Seehofer z Kresťanskosociálnej únie (CSU) sa dohodli aj na zriadení databázy, vďaka ktorej by rôzne štátne úrady mali získať lepší prehľad o migrantoch prichádzajúcich do krajiny.

Rýchly proces

Celý proces vybavovania žiadostí o azyl by sa podľa slov Angely Merkel mal urýchliť. Koalícia by privítala, ak by sa urýchlené konania ukončili v priebehu troch týždňov.

Správne konanie by sa u žiadateľov o azyl s malými šancami na úspech malo podľa kancelárky ukončiť  v priebehu týždňa. V prípade ich napadnutia odmietavého verdiktu právnou cestou by to malo trvať maximálne dva týždne.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

To urýchli konanie okrem iného v prípade žiadateľov z takzvaných bezpečných krajín pôvodu, napríklad balkánskych štátov, ale aj utečencov so zákazom opätovného vstupu na nemecké územie a ľudí bez platných dokumentov totožnosti.

Registračné centrá

Strany veľkej koalície sa dohodli aj na zriadení registračných centier pre utečencov. Na území spolkovej republiky by malo vzniknúť tri až päť takýchto zariadení.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices