Slováci euru veria, no ešte stále ho prepočítavame na koruny

Dôvera Európanov v spoločnú menu euro stúpa. 61% respondentov sa domnieva, že euro je pre ich krajinu prospešné. Je to historicky najvyššia úroveň podpory pre euro od roku 2002, kedy začala Komisia skúmať dôveru v spoločnú menu. Až 71% respondentov sa domnieva, že euro je dobré pre EÚ ako celok. Pokiaľ ide o vnímanie potreby ekonomických reforiem, 78% respondentov sa vyjadrila podporu reformám. Až 93% respodnetov by uvítalo reform trhu práce, 65% podporuje reform na podporu hospodárskej súťaže a privatizácie. Len 27% respondentov vyjadrilo podporu navyšovaniu veku odchodu do dôchodku. Prieskum Eurobarometer sa uskutočnil 12-14.10 v 19 krajinách eurozóny.

Občanov sme sa spýtali aj na ich názor na zrušenie jednocentových a dvojcentových mincí. Tretina respondentov sa domnieva, že jednotlivých denominácií eura je priveľa. Vše 5% ľudí má problémy s rozlíšením jednocentovej a dvojcentovej mince. 59% respondentov v Európe podporuje zrušenie 1- a 2- centových mincí. 38% respondentov je proti takému kroku.

Až 94% respondentov sa domnieva, že bankovky sú dobre rozlíšiteľné, o eurominciach si to myslí 79% respondentov. Čoraz menej občanov prepočítava eurá na pôvodnú národnú menu. V súčasnosti pri nákupoch prepočítava ešte 33% občanov krajín eurozóny. Pokiaľ ide o výhody eura, občania krajín eurozóny oceňujú výhody eura pri cestovaní, pri porovnávaní cien v iných krajinách a pri výške bankových poplatkov.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Z pohľadu sociodemografického profile, euro podporujú viac muži ako ženy, viac vysokoškolsky vzdelaní a študenti a viac mladí ľudia.

Ako v prieskume dopadli Slováci? Patríme medzi 5 krajín, ktoré najviac podporujú euro (67%). Okrem Slovenska medzi najväčších podporovateľov spoločnej meny patria Luxembursko, Írsko, Nemecko a Estónsko. 22% Slovákov si myslí, že euro nie je dobré pre Slovensko.

Na Slovensku medziročne stúpla podpora v euro o 4 % na súčasných 67%. Až 77% Slovákov si myslí, že euro je prínosné pre EÚ ako celok. O opaku je presvedčených 10% Slovákov. Prieskum naznačuje, že euro sa pre Slovákov nestalo súčasťou ich európskej identity. Pocit európskosti euro vyvoláva len u 20% Slovákov. Pokiaľ ide o rozlíšiteľnosť mincí, Slovákom robí najväčšie problémy 2-centová minca. Za zrušenie 1 a 2 centových mincí by zdvihlo ruku 72% Slovákov.  38 % Slovákov ešte stále pri nákupoch prepočítava eurá na koruny.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices