Manolis Kefalogigiannis
Manolis Kefalogigiannis. PHOTO: European Union- EP.

Turecko by sa malo modernizovať, tvrdí Manolis Kefalogigiannis

Turecko je jednou zo vstupných brán pre ľudí, ktorí utekajú pred hrôzami vojny dúfajúc v lepší život v Európe. Manolis Kefalogigiannis o tom, čo si myslí o situácii v oblasti ľudských práv a médií, pripravenosti Turecka na vstup do EÚ a potrebe dohody medzi ním a EÚ ohľadne migrácie.

Ako vnímate výsledky tureckých volieb? Urýchli sa teraz vstup Turecka do EÚ, alebo sa naopak spomalí?

 Turecko vo svojom regióne predstavuje faktor stability, pretože je hlavnou tamojšou mocnosťou. Pre EÚ je táto krajina dôležitým partnerom a EÚ je pre ňu súčasne jej najdôležitejším partnerom. Máme tu i veľký problém s migrantmi, ktorí k nám prúdia z vojnových zón ako Sýria, Irak a dokonca i Afganistan, pričom ich vstupnými bránami do Európy sú Turecko a Grécko. Túžime po spolupráci, ktorá by týmto nešťastníkom a obzvlášť tým, ktorí utekajú z vojnových zón, zaručila isté práva. Chceme, aby Európa bola miestom, ktoré týchto ľudí privíta, no zároveň chceme, aby bola bezpečným miestom pre Európanov, vrátane obyvateľov z oblasti Egejského mora.

Je možné prijať s Tureckom dohodu o migrácii? Čo by mala Európa robiť so svojimi juhovýchodnými hranicami?

Musí tu byť dohoda. V Turecku je už dva a pol milióna utečencov. Ďalších 500 tisíc sa za posledných šesť mesiacov dostalo na ostrovy v Egejskom mori. Je to problém súčasnosti, veľký problém pre celý svet i pre Európu. Tá tu musí dokázať svoj potenciál. Bolo by to poľutovaniahodné, ak by organizácia, ktorú všetci vidia ako miesto, kde by chceli žiť, nedokázala nájsť riešenia na veľké problémy. Áno, potrebujeme dohodu s Tureckom. No Turecko musí samozrejme rešpektovať princípy a hodnoty EÚ. Migrácia predstavuje príležitosť vybudovať vzájomnú dôveru a vytvára dokonca podmienky, ktoré Turecku pomôžu vstúpiť do EÚ.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Ako to v Turecku vyzerá s ľudskými právami a slobodou médií?

So slobodou sú v Turecku stále problémy. Ak si prečítate poslednú správu Európskeho parlamentu, nájdete v nej všetky problémy, ktorú v tejto krajine existujú. Práve to sú dôvody, prečo sme neotvorili kapitoly rokovaní o prístupe Turecka k EÚ. Zdôraznili sme to na každom stupni, všetkými cestami a všetkými prostriedkami vedeniu všetkých strán a predovšetkým vládnucej strane prezidenta Erdogana.

Turecko by sa malo modernizovať. Európa sa kvôli nemu nebude meniť. Turecko potrebuje zefektívniť svoj politický systém a to tak, že zmení svoj postoj k slobode tlače, menšinám, ľudským právam, právam menšín a náboženským slobodám. Podnikajú sa tu už určité kroky, no Turecko má toho pred sebou ešte veľa.

V akej fáze sú momentálne rokovania o prístupe Turecka k EÚ? Ako to vidí Európsky parlament?

Všetky strany EP a zvlášť tie demokratické ostro kritizujú Turecko za jeho postoj k medzinárodným otázkam. Akými sú napríklad rešpekt voči ľudským právam, rešpektovanie medzinárodného alebo morského práva. Poslancom sa nepáčia ani jeho politiky, správanie úradov a jeho politické vedenie. To však neznamená, že nechceme, aby sa Turecko orientovalo smerom k EÚ. Chceme, aby bolo stabilnou a bezpečnou krajinou.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Európski poslanci schválili v stredu nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť ich negatívny vplyv na …

Consent choices