Blíži sa klimatická konferencia v Paríži! Aké sú jej ciele?

Európsku parlament pri príležitosti klimatickej konferencie v Paríži zostavil špeciálnu delegáciu na vyjednávanie. Konferencia sa bude konať od 30. novembra do 11. decembra. Jej úlohou je stanoviť klimatické ciele po roku 2020.

Laurent Fabius, prezident 21. konferencie  o klimatických zmenách, a zároveň francúzsky minister zahraničných vecí povedal: „Táto dohoda musí byť právne záväzná. Musíme nájsť prvky, ktoré umožnia, aby mala verejnosť aj Európsky parlament istotu, že nejde o všeobecné politické diskusie, ale o riadnu dohodu.“

Vzhľadom na súčasné zmeny klímy a ich dôsledky pracuje Európsky parlament na tom, aby bola konferencia úspešná v hlavných bodoch. Niektorí poslanci majú na doterajšie snahy iný názor. EÚ doteraz nevyslovila žiadne konkrétne záväzky, pričom vieme, že mnohé krajiny, ktoré sa rokovaní COP 21 zúčastnia, to stanovili ako kritérium. S ambicióznym textom budú súhlasiť, ak sa zabezpečí dostatočné financovanie,“ povedal Gerben-Jan Gerbrandy z Aliancie socialistov a demokratov za Európu.

Viac..  EÚ vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v roku 2024

Podľa niektorých sa musí stanoviť mandát aj pre leteckú a námornú dopravu predovšetkým preto, aby sa rozložilo zaťaženie na jednotlivé sektory. Medzi hlavné ciele COP 21 patrí udržať globálne otepľovanie pod hranicou 2 stupňov Celzia. Rozhodovať sa bude aj o financovaní boja proti klimatickým zmenám.

Viac sa dozviete v priloženom videu: 

O vik

Odporúčame pozrieť

klima, globalne oteplovanie

COP 27: Európska komisia chce obmedziť globálne otepľovanie na 1,5°C

Európska komisia (EK) vyzve na 27. konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy (COP27), …

Consent choices