Prehľad týždňa: Grécko, ECB, energetická únia, Sýria, Afrika, voľby, letectvo

Ako najdôležitejšie otázky, ktorými sa budú tento týždeň zaoberať parlamentné výbory, možno spomenúť makroekonomický program pre Grécko, energetickú úniu a aktivity ECB. Tento týždeň je na pláne i jednodňové plenárne zasadnutie, počas ktorého budú poslanci rokovať a hlasovať o finančnej pomoci pre Sýriu a Afriku, revízii leteckého balíka a reforme európskeho volebného práva.  

Výbory

Členovia výboru pre hospodárske a menové veci sa v utorok stretnú so šéfom euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom a výkonným riaditeľom Európskeho mechanizmu stability Klausom Reglingom. Témou ich spoločných rozhovorov bude makroekonomický ozdravný program pre Grécko.

Výbor pre priemysel a energetiku bude v ten istý deň hlasovať o svojich prioritách ohľadne pripravovanej energetickej únie. V návrhu uznesenia, ktorý bude predložený na hlasovanie, sa spomína najmä energetická bezpečnosť a diverzifikácia zásobovania, vrátane plynovodu Nordstream.

Vo štvrtok do Parlamentu zavíta šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Hospodársky a menový výbor s ním bude diskutovať o kvantitatívnom uvoľňovaní, úrokových sadzbách a o tom, ako riešiť nízku infláciu.

Plenárne zasadnutie

Počas stredajšieho plenárneho zasadnutia si poslanci vypočujú zástupcov Komisie a Rady ohľadne dvoch nových trustových fondov EÚ pre Sýriu a Afriku, na ktoré bolo z európskeho rozpočtu vyčlenených už 0,5 a 1,8 miliardy eur. Poslancov znepokojuje ich nedostatočné financovanie zo strany členských štátov.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Komisia by mala koncom tohto roka prísť s návrhom reformy tzv. leteckého balíka. Parlament bude preto ešte predtým rokovať a hlasovať o možnostiach na zlepšenie konkurencieschopnosti leteckého sektora.

Poslanci budú hlasovať i o reforme európskeho volebného práva, ktorá by umožnila zúčastniť sa eurovolieb i všetkým občanom EÚ, ktorí žijú mimo nej. V návrhu novely sa spomína i elektronické hlasovanie a hlasovanie poštou.

Predseda

Predseda Parlamentu Martin Schulz pocestuje tento týždeň na Maltu, kde sa v stredu a štvrtok zúčastní samitu o migrácii. V utorok vystúpi v maltskom parlamente a stretne sa i s premiérom krajiny Josephom Muscatom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices