Sexuálne asistentky pre invalidov. Na západe EÚ štandard, dostali sa už do Česka

PRAHA/BRATISLAVA – Telesne postihnutí v Českej republike majú k dispozícii päť špeciálne vyškolených sexuálnych asistentiek. Niektoré budú poskytovať iba konzultácie, iné budú asistovať aktívne. Táto služba funguje už vo viacerých európskych krajinách.Telesne postihnutí klienti si za služby zaplatia. Na medzinárodnej konferencii o sexuálnej asistencii to v Prahe povedala výkonná riaditeľka organizácie Rozkoš bez rizika Lucie Šídová.

„Sexuálne asistentky boli dobre vyberané. Sami sa pre prácu rozhodli. Majú dlhoročné skúsenosti s mužmi a s prácou s telom. V praxi sa už s ľudmi postihnutím stretávali,“ uviedla Šídová.

Etický kódex

Sexuálne asistencie fungujú vo Švajčiarsku, Nemecku, Dánsku, Belgicku, Francúzsku či Holandsku. Záujemcovia a záujemkyne o túto profesiu musia absolvovať špeciálne kurzy či štúdium.

České sexuálne asistentky museli po vyškolení podpísať etický kódex. Volajú ich klienti, alebo tí, ktorí im pomáhajú. Ženy sa môžu handicapovaných dotýkať a mať s nimi sexuálny styk. Učia ich taktiež uvedomiť si rozdiely medzi mužmi a ženami, povedať nie, hovoriť o svojich potrebách, o pohlavnom styku, či používať sexuálne pomôcky.

Jednou z asistentiek je aj Katka z Českej republiky. „Baví má práca s telom, prináša mi to potešenie. Chcela by som pomôcť, každý potrebuje niečo iné,“ hovorí Katka.

Na Slovensko nie

Na Slovensku je situácia iná. „Ministerstvo nezaznamenalo u ľudí so zdravotným postihnutím záujem o služby sexuálnej asistencie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Sexuálnu asistenciu množstvo ľudí odmieta alebo považuje za škandalózne a úchylné.„Treba odbornú diskusiu, pretože na Slovensku sme o tom ešte nekomunikovali,“tvrdí riaditeľ zariadenia komunitnej rehabilitácie Gaudeamus Štefan Tvarožek.

Bekim: veľká vychytávka

„Veľa zdravých si povie, že čo ten už potrebuje. Ale to, že má niekto porušené nohy alebo ruky neznamená, že nepotrebuje sexuálne žiť naďalej. To nejde ani od rúk ani od nôh, to je v hlave,“ hovorí Bekim, ktorý skončil na vozíčku po nehode na bicykli.

„Neviem, či by to fungovalo na Slovensku, lebo my sme zvláštni v týchto veciach, ale podľa mňa by nad tým mali porozmýšľať. Veľa ľuďom by pomohli,“ myslí si Bekim. „Veľká vychytávka, Česi sú o krok vpred,“ dodáva Bekim.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ZITNANSKA, Jana

Jana Žitňanská predstavila slovník pre označovanie zdravotného postihnutia

Nedávno ste predstavili slovník pojmov pre označovanie zdravotného postihnutia. Čo Vás viedlo k jeho vytvoreniu? …

Consent choices