figeľ
Ján Figeľ, predseda KDH.

Utečenecká kríza je horšia ako kríza eura, tvrdí predseda KDH Figeľ

BRATISLAVA – Súčasná utečenecká kríza je podľa predsedu KDH Jána Figeľa náročnejšia ako kríza eura, pretože sa nedá riešiť iba peniazmi. KDH nechce EÚ ako superštát, ale ako dobre zorganizované spoločenstvo, ktoré slúži občanom.
„Pánmi únie sú štáty a občania – nie naopak! Konflikty sa majú riešiť na základe medzinárodného práva, s použitím sily v prípade, kde politické a diplomatické kroky nepostačujú k nastoleniu spravodlivého mieru,“povedal Ján Figeľ s tým, že KDH podporuje prehlbovanie spolupráce v oblasti obrany.

Brániť hodnoty a spoločenstvo

Podľa Figeľa Európa môže byť bezpečným priestorom slobody a práva pre svojich občanov, iba ak budeme ochotní a schopní naše hodnoty a naše spoločenstvo brániť. „To logicky znamená proces vytvárania obrannej únie, na báze vlastných ozbrojených síl členských štátov,“ konštatoval.

Za nevyhnutné v rámci súčasnej krízy považuje Ján Figeľ rozlišovanie medzi utečencami a ekonomickými migrantami a dôsledný postup podľa medzinárodného humanitárneho práva. „Kým nebudú odstránené príčiny masového exodu ľudí, kríza nepominie. Hlavným zdrojom konfliktu a prenasledovania nevinných ľudí je teror šírený tzv. Islamským štátom. Existencia ISIS je dnes najväčšou hrozbou pre mier a pre stabilitu nielen v arabskom svete, ale aj v Európe a Afrike. Je v záujme medzinárodného spoločenstva a v záujme Slovenska, aby bola táto hrozba eliminovaná,“ zdôraznil.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Zamestnávanie migrantov – krátkodobá úľava

Europoslankyňa Anna Záborská upozornila, že zamestnávanie migrantov bude znamenať len krátkodobú úľavu pre štáty s dlhodobo nízkou pôrodnosťou. Takto získaný čas však musia využiť na výrazné zlepšenie postavenia prirodzenej rodiny.

„Hlavnou politickou prioritou starnúcich krajín je nájsť ľudí na prácu. Ľudí, ktorí by nahradili deti, čo sa mali narodiť pred dvadsiatimi rokmi, ale nenarodili sa,“ vyhlásila.

Podľa Záborskej je dôležité zmeniť perspektívu politiky tak, aby sa do popredia dostala rodina a spoločné dobro. „Naša spoločnosť je postavená na egoizme a to je podľa mňa hlavný dôvod nízkej pôrodnosti. Ak to nezmeníme, nakazia sa týmto egoizmom v našich škôlkach a školách aj deti utečencov narodené v Európe,“upozornila.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices