benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union - Source EP.

M. Flašíková Beňová: Cameron je nacionalistický podliak a zbabelec

Vyhlásenie britského premiéra o obmedzení voľného pohybu osôb pre nové členské štáty Európskej únie je prejavom absolútneho nacionalistického sebectva. 100.000 Slovákov žijúcich a pracujúcich vo Veľkej Británii by tak mohol postihnúť osud utečencov.

Britský premiér Cameron pokračuje v proti európskej kampani aj pred nadchádzajúcim referendom vo Veľkej Británii. „Jeho vyhlásenia sú prejavom absolútneho nacionalistického sebectva a nepochopenia spoločného fungovania únie. Viazať základné práva občanov na hospodárske výsledky ich členského štátu je v tomto storočí absolútne neakceptovateľným postojom“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Veľká Británia je členským štátom, ktorý si uplatnil jeden z najväčších počtov výnimiek zo spoločných pravidiel vrátane Schengenského systému. „Cameron je v tomto smere podlý a pokrytecký, keď prichádza s návrhom, ktorý z nás robí ľudí nižšej kategórie. Na jednej strane chce reformovať EÚ spôsobom, kde miera hospodárskej prosperity členského štátu bude určovať rozsah základných práv jeho občanov a na druhej strane, samostatne nedokáže rešpektovať pravidlá stanovené Úniou a napĺňať hospodárske kritériá,“ poznamenala europoslankyňa.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Takáto zmena by sa dotkla aj viac ako 100.000 Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii a ďalšie stovky tisíc žijúcich v iných členských štátoch. Je deštruktívna pre celú Európsku úniu lebo volá po zrušení jednej z jej základných hodnôt a slobôd. „Takýto postoj nás vracia do obdobia stredoveku, kedy sa ľudia nižšej kategórie vykupovali z poddanstva a ich základné práva podliehali rozhodnutiu vládcu. Práve Európska únia a ňou garantované základné práva sú zárukou modernej demokracie,“ uzavrela europoslankyňa.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices