Na gréckej hranici uviazli tisíce migrantov, chcú vstúpiť do Macedónska

ATÉNY – Na grécko-macedónskej hranici čakajú tisíce migrantov na to, až ich vpustia do Macedónska, kadiaľ budú pokračovať na svojej ceste do západnej Európy. Informovala o tom agentúra DPA.

Pretlak na hranici spôsobil päťdenný štrajk lodnej dopravy v Grécku, ktorý skončil v piatok a ktorý minulý týždeň prakticky zastavil prúd utečencov, pretože tí uviazli na ostrovoch v Egejskom mori.

Trajekty už od víkendu opäť vozia na grécku pevninu tisíce ľudí denne.

Desaťtisíc migrantov

Od soboty do dnešného rána prekročilo grécko-macedónsku hranicu viac ako 10 000 migrantov.Na železničnom hraničnom priechode Idomeni/Gevgelija ale napriek tomu čakajú tisíce ľudí, pretože macedónski pohraničníci púšťajú do krajiny postupne len skupinky 50 ľudí.

Tlak zrejme nepoľaví ani v nasledujúcich dňoch, pretože trajekty teraz z gréckych ostrovov v Egejskom mori zvážajú migrantov, ktorí na nich nedobrovoľne uviazli minulý týždeň počas štrajku lodných dopravcov. Podľa gréckej televízie teraz z prístavu Pireus a Kavala k macedónskym hraniciam mieri niekoľko tisíc ľudí. Ďalších 5 000 pasažierov sa má dne vylodiť v Aténach.

Viac..  Mladí Slováci medzi lídrami EÚ navrhli naliehavé riešenia v otázke inklúzie pre Radu EÚ

Protesty lodiarov

Lodná doprava v Grécku stála na protest proti úsporným opatreniam vlády, ktorými je podmienený už tretí záchranný program medzinárodnej finančnej pomoci zadĺženej krajiny. Na gréckych ostrovoch pre to uviazlo asi 15 000 až 25 000 utečencov.

Na macedónske hranice preto mierilo len niekoľko stoviek ľudí denne, na rozdiel od predošlých dní, kedy to pravidelne bývalo 4 000 až 8 000 osôb za deň.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pomáha Grécku hasiť ničivé lesné požiare

Členské krajiny EÚ zmobilizovali 11 hasičských lietadiel a jeden vrtuľník z rezervy rescEU na pomoc …

Consent choices