Ivan Štefanec
Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Štefanec: Británia je náš partner, ale voľný pohyb osôb nemôžeme rušiť

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (EĽS, KDH) v reakcii na dnešný prejav britského premiéra Davida Camerona odmieta tlak na obmedzovanie voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie.

„Voľný pohyb občanov naprieč členskými štátmi a mobilita pracovnej sily je jedným zo základných kameňov existencie zjednotenej Európy. Jeho obmedzovanie, alebo rušenie ako podmienka pre zotrvanie Británie v EÚ je neakceptovateľné. Veľká Británia je dôležitou súčasťou Európskej únie a prípadný BREXIT by bol obojstranne nevýhodným krokom. Britský premiér však nemôže žiadať prístup k jednotnému európskemu trhu a zároveň odmietať občanov z iných členských štátov.“ myslí si Štefanec.

Riešenie situácie vidí v dosiahnutí kompromisu medzi ostrovným kráľovstvom a EÚ.

„Rôzne výnimky zo spoločných pravidiel sú dané špecifickým postavením a históriou Veľkej Británie a nik ich nespochybňuje. Nie je vylúčené, že by v budúcnosti mohla získať aj ďalšie. Podmienkou je, aby sme sa pri rokovaniach sústredili na to, čo nás spája. Máme spoločný záujem na zastavení nelegálnej migrácie, prehlbovaní hospodárskej spolupráce v podobe zmluvy TTIP a naštartovaní európskeho rastu. Na pôde Európskeho parlamentu máme s väčšinou britských kolegov konštruktívne vzťahy a spolupracujeme na viacerých témach. V podobnom duchu by sa mali niesť aj rokovania medzi britskou vládou a európskymi inštitúciami.“ uzatvára Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices