Top témou najbližších plenárnych zasadnutí budú migranti a energetická únia

Podľa lídrov EÚ neexistujú pri migračnej kríze rýchle riešenia. V Európskom parlamente sa na malom plenárnom zasadnutí hlasuje o finančnom balíku vo výške 1,8 miliardy eur pre Afriku a pol miliardy eur pre Sýriu. Tieto financie by mali byť použité na primárne riešenia migračnej krízy a mali by zabezpečiť základnú humanitárnu pomoc utečencom.

Jednou zo zvažovaných možností ako krízu riešiť je presvedčiť Turecko, aby posilnilo svoje hranice, cez ktoré do Európy putujú migranti. Generálny riaditeľ Komisie pre migráciu a vnútorné veci Matthias Ruete má na pôde parlamentu diskutovať o užšom partnerstve s Tureckom. Jeho cieľom bude dosiahnuť dohodu, ktorá by oslabila migračné prúdy.

Počas krízy prišlo do Grécka 600 tisíc ľudí, no Alexis Tsipras vyhlásil, že sú schopní prijať desaťtisíce ďalších. Na plánovanom vypočutí, ktorého sa zúčastní Jeoren Dijsselbloem, sa bude hovoriť o finančnej pomoci pre Grécko. Finančné prostriedky majú krajine pomôcť zvládať narastajúce prúdy migrantov.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Okrem tém zaoberajúcich sa riešením migračnej krízy sa na pôde Európskeho parlamentu bude diskutovať aj o možnostiach voľby Spitzenkandidata, ale aj o energetickej únii. V rámci nej sa povedie hlasovanie o požadovaných stimuloch pre integrovaný energetický trh a diverzifikáciu zdrojov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Turecko

EÚ je pripravená na užšie kontakty s Tureckom, ohľadne kandidatúry má podmienky

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa vo štvrtok dohodli, že EÚ by mala znovu …

Consent choices