benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015- Source EP.

M. Flašíková Beňová: Zvyšovanie bezpečnosti nemôže viesť k ešte väčšiemu obťažovaniu cestujúcich na letiskách

Jednou z tém tohto týždňového tzv. mini plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) budú aj nové opatrenia, ktoré by mal obsahovať pripravovaný balík v oblasti leteckej prepravy.

Ich cieľom by malo byť zlepšenie fungovania jednotného trhu leteckej prepravy v Európe. „Ten by sa mohol prípadne rozšíriť aj do niektorých ďalších krajín. Dôležité pri liberalizácii je tiež skutočne garantovať kvalitné napĺňanie existujúcich spotrebiteľských práv cestujúcich. Týka sa to napríklad finančného odškodnenia pri výraznom meškaní letov alebo stratenej či poškodenej batožiny,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Letecký priemysel je významným zamestnávateľom s dôležitým vplyvom na vývoj a rast európskeho hospodárstva. „Ročne sa nad Európu uskutoční približne 10 miliónov letov. Zamestnaných je v tejto oblasti asi pol milióna ľudí. Zvyšovanie konkurencieschopnosti tohto odvetvia je preto nevyhnutnosťou,“ poznamenala europoslankyňa. Nové pravidlá by sa mali týkať aj bezpečnosti pasažierov a leteckej premávky. „Je to aj reakcia na tohtoročné tragédie. Snaha o zvyšovanie bezpečnosti však nemôže viesť k ešte väčšiemu obťažovaniu cestujúcich na letiskách,“ uzavrela poslankyňa.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

O dac

Odporúčame pozrieť

Maroš Šefčovič: Letecká doprava je globálny fenomén

V pondelok v ranných hodinách vyštartovalo z letiska JFK v New Yorku solárne lietadlo Solar Impulse …

Consent choices