Nemecko chce, aby Veľká Británia v Únii zotrvala

BERLÍN – Nemecko sa musí zasadiť o to, aby Veľká Británia zostala členom Európskej únie. Zhodli sa na tom nemeckí politici a predstavitelia veľkých firiem v reakcií na zoznam požiadaviek na reformu Únie, ktorý v utorok predstavil britský premiér David Cameron. Podľa nemeckých médií ale Cameronov zoznam reforiem nepriniesol nič nové, všetky požiadavky sú už dlhší čas známe.

„Urobili sme veľa pre to, aby sme umožnili Grécku zotrvať v eurozóne. Mali by sme vynaložiť aspoň rovnaké úsilie, aby sme v Európskej únii udržali našich dôležitých britských partnerov,“ povedal serveru Focus Online Ralph Brinkhaus, ktorý je podpredsedom poslaneckého klubu konzervatívnej únie CDU/CSU kancelárky Angely Merkel.

Neistota v Európe

Rovnaký názor má aj prezident Zväzu nemeckého priemyslu Ulrich Grillo. „Odchod Británie by vyvolal veľkú neistotu v celej Európe,“ varoval s tým, že by takýto krok mal negatívne dopady na nemeckú ekonomiku.

Angelu Merkel hneď v utorok vyjadrila „rozumnú dôveru“ v to, že Únia sa dohodne s Veľkou Britániu tak, aby sa zabránilo britskému odchodu.

Bluf

Podľa nemeckých médií ale Cameron nepovedal pri predstavení požiadaviek na reformy Európskej únie nič nové.

„To, čo Cameron v utorok svojim obvyklým žoviálnym tónom predniesol ako britský reformný program, je bluf. Žiadna časť jeho napäto očakávanej reči nebola nová. Požiadavky, ktoré teraz stoja čierne na bielom, už niekoľko mesiacov starostlivo skúmajú v Bruseli aj vo veľkých európskych metropolách,“ napísal denník Die Welt.

Zverejnenie požiadaviek je podľa komentátorov taktická hra, v ktorej chce britský premiér ukázať svojim voličom rozhodný postoj, zároveň sa ale snaží oslabiť nálady proti zotrvaní v Únii.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

„Cameron sa musí vysporiadať s taktickou dilemou. Pokiaľ by jeho požiadavky boli príliš veľké, mohol by prehrať, keď by síce niektoré body presadil, tie dôležité ale nie. Pokiaľ by naopak požadoval príliš málo, Brusel by mu to splnil, ale doma by vyvolal dojem, že toho nezmenil dosť. Cameronovým východiskom je teda vágnosť,“ napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Obmedzenie pohybu

Cameron okrem iného požaduje obmedzenie slobody pohybu občanov Európskej únie, ktorá je podľa Londýna sprevádzaná zneužívaním britského sociálneho systému.

Žiada tiež posilnenie úlohy národných parlamentov v Únii a nechce, aby sa Británia podieľala na prehlbovaní európskej integrácie. Novú podobu vzťahov s Úniou chce Cameron dohodnúť pred tým, ako vypíše referendum o ďalšom zotrvaní svojej krajiny v Únii. To by sa podľa niektorých odhadov mohlo konať už v druhej polovici budúceho roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices