Slovenskí policajti majú za sebou v Slovinsku prvé služby

ĽUBĽANA/BRATISLAVA – Slovenskí policajti už naplno fungujú na slovinsko-chorvátskej hranici. Čaká ich zrejme najťažšia skúška v živote. Na území cudzieho štátu majú pomáhať zvládnuť ďalšiu očakávanú vlnu utečencov.

Lotyšsko, Estónsko, Slovensko, Rakúsko a Nemecko. V Slovinsku sa už zoskupuje 400 policajtov z celej Európy, aby pomohli situáciu v krajine zvládnuť.

Prvý deň mali školenie

Na začiatku týždňa prišli Francúzi a Maďari. Slovenskí policajti sú tam od piatku. Prvý deň bol školiaci. „Tak isto sme dostali školenie od kolegov, čo sa bude od nás očakávať, aké veci budeme robiť, na čo si máme dávať pozor,“uviedol policajti slúžiaci v Slovinsku Vladimír Šterbák.

„Jazyková bariéra je prekonaná tým, že všetci slovenskí policajti, ktorí sú členmi tohto kontingentu ovládajú anglický jazyk na požadovanej úrovni,“ hovorí koordinátor Slovenských policajtov v Slovinsku Martin Schuster.

Piatim policajtom už začala služba. Pomáhajú koordinovať registráciu utečencov, ktorých stále Chorváti zvážajú k hraniciam. Pracovať budú prevažne na dvoch priechodoch. „Slovinská polícia má vybudované provizórne ubytovacie respektíve registračné kapacity pre prichádzajúcich migrantov,“ dodáva Schuster.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

O príchode našich policajtov informovali tamojšie médiá. z nich sa dozvedeli, že niekoľkodňový štrajk gréckych lodných kapitánov skončil. Európu tak čaká ďalší nával nakumulovaných utečencov z Gréckych ostrovov na pevninu.

„Už došlo k pohybu migračnej vlny zo strany Grécka, kde už premávajú lode,“dodal Šterbák. Utečenecká kríza nie je jediný problém, ktorý budú počas svojej misie v Slovinsku riešiť. Tamojšie policajné odbory totiž ohlásili na 18. november policajný štrajk.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie – 100 miliónov eur tento …

Consent choices