Migranti si v českom utečeneckom centre úmyselne ubližujú, nechcú odísť

PRAHA – Situácia v českom utečeneckom detenčnom centre v Drahoniciach, kde desiatky zadržaných migrantov držia od utorka protestnú hladovku, sa v stredu popoludní vyhrotila. Traja utečenci úmyselne sami seba zranili, aby sa vyhli možnej deportácii.

„Dvaja z utečencov sa porezali na rukách a tretí sa pokúsil napadnúť člena bezpečnostnej agentúry. Polícia okamžite zasiahla a muža spacifikovala. Keď ho odvádzali, tak prerazil hlavou sklenú výplň dverí a spôsobil si rezné poranenia na hlave,“ popísala situáciu hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Jeden zo zranených cudzincov skončil v nemocnici.

Podobné incidenty sú podľa hovorkyne v utečeneckých zariadeniach relatívne časté. Situácia v bývalom väzení v Drahoniciach sa podľa jej slov v stredu večer upokojila.

Boja sa

Cudzinci majú pocit, že sú vo väzení a boja sa deportácie do krajiny svojho pôvodu. V detenčnom zariadení v Česku zostávajú dovtedy, kým úrady neoveria ich totožnosť, čo v niektorých prípadoch môže byť až 270 dní.

„Vo väčšine prípadov sme vydržali zadržanie prvých 90 dní, ale ďalšie predlžovanie nášho väznenia tu už neznesieme. Utekáme pred vojnou, väznením a násilím a nachádzame sa v novej vojne a väzení,“ napísali utečenci vo vyhlásení.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Odviedli ich

V utorok o tretej hodine ráno ministerstvo vnútra odviezlo z centra v Drahoniciach približne 40 migrantov v rámci dublinských opatrení do inej európskej krajiny.

„Tí ostatní, ktorí v zariadení zostali, sa začali obávať toho, že budú tiež vrátení a odsunutí. To je ten dôvod, prečo začali držať hladovku,“ povedal minister vnútra Milan Chovanec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Na streľbu v Prahe reagujú európski predstavitelia

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na štvrtkovú streľbu v Prahe …

Consent choices