Nemci začnú vracať migrantov do krajín, kde prvýkrát vstúpili do EÚ

BERLÍN – Nemecko začne znova vracať sýrskych utečencov do krajín, kde po prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie. Oznámil to hovorca ministerstva vnútra s tým, že opatrenie by malo znížiť počet ľudí, ktorí do Nemecka prichádzajú.

Vracanie utečencov do krajín, kde vstúpili do EÚ, predpokladajú európske dohody. Berlín ich ale v auguste prestal uplatňovať pre utečencov zo Sýrie.

Riadny azylový proces

„Nemecko sleduje cieľ vrátiť sa k riadnemu azylovému procesu. K tomu patrí aj to, že ustanovíme, ktorý členský štát je pre vedenie azylového procesu príslušný, uviedol hovorca ministerstva vnútra.

Ministerstvo podľa neho už v októbri poverilo Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF), aby začal znova uplatňovať príslušné európske ustanovenia aj pre utečencov zo Sýrie. Presný termín hovorca neuviedol.

Nemecko ustúpilo od uplatňovania dublinskej dohody, ktorá stanovuje európske pravidlá pre zachádzanie s žiadateľmi o azyl, v druhej polovici augusta.

Štyristo tisíc migrantov

Krajina tak reagovala na katastrofálnu situáciu v Maďarsku, kde sa na budapeštianskej vlakovej stanici nahromadili tisíce utečencov, ktorí sa snažili dostať do Nemecka. Následne prudko vzrástol počet ľudí, ktorí u nemeckých úradov žiadajú o azyl. Od začiatku septembra prešlo hranice z Rakúska do Bavorska 400 tisíc migrantov.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Pokiaľ sa Nemecko vráti k uplatňovaniu dublinskej dohody, znamenalo by to, že veľa utečencov prevezie do Grécka, Bulharska, Rumunska alebo Chorvátska. V prvej polovici roku, kedy boli pravidlá ešte oficiálne v platnosti, krajina vrátila jen 108 Sýrčanov. Nemecko sa zdráhalo vracať utečencov do Grécka, kde je v dôsledku dlhovej kríze katastrofálna situácia v starostlivosti o utečencov.

Zámer konzervatívneho ministra vnútra Thomasa de Maiziéra kritizovali zástupcovia vládnej sociálnej demokracie. Podľa nich minister vopred neupozornil ostatných členov vlády na pripravovaný návrat k dublinskému systému a jeho postup vyvolá chaos pri riešení utečeneckej krízy v Nemecku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices