klus
Politológ Martin Klus. PHOTO: Redakcia/MK.

SaS: Slovákov v Británii ohrozuje tamojšie referendum

S obavami sledujeme vnútropolitický zápas pred plánovaným referendom o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii. Požiadavku premiéra Davida Camerona na obmedzenie voľného pohybu pracovných síl, ktorou sa snaží vyhovieť najmä euroskeptikom vo vlastnej strane, považujeme za neprijateľnú. Uvádza to v stanovisku tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

„Bol by to totiž ďalší mimoriadne silný zásah do príťažlivosti Európskej únie, ktorá sa dnes vzďaľuje od občanov v dôsledku nadmerných regulácií, nedodržiavania pravidiel a rastu moci európskej byrokracie. V tomto sme s kritikmi, vrátane britských konzervatívcov, zajedno. Európska únia musí prejsť v tejto oblasti reformami. Rozsah jej kompetencií by mal výrazne viac smerovať k rokmi deklarovanému princípu subsidiarity a národné štáty, ale ani regióny nesmú byť neustále v závoze oproti centrálnym orgánom únie,” hovorí Klus.

Dodáva, že v prvom rade je však potrebné hájiť záujmy našej krajiny a krajanov žijúcich v únii vrátane Veľkej Británie. Aj preto nemôžme za žiadnych okolností akceptovať ďalšie reštrikcie v oblasti základných práv európskej verejnosti, medzi ktoré patrí aj voľný pohyb pracovných síl po celom území EÚ. „Pripomíname, že nie zanedbateľnú časť britskej ekonomiky obsluhujú pracovníci z členských štátov EÚ vrátane občanov Slovenskej republiky a krajina má z nich nesporný úžitok. Populistické hlasy, volajúce po obmedzení voľného pohybu pracovných síl, by nemali prehlušiť racionálne argumenty, ktoré vidia v tomto liberálnom výdobytku klady,” konštatuje Klus.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Podľa Klusa je Veľká Británia napriek značnému počtu výnimiek z komunitárneho práva dôležitým členom Európskej únie a pre európske spoločenstvo by bolo veľkou stratou, keby sa z nej vyčlenila. Tvrdíme, že izolácia by bola strata aj pre občanov Veľkej Británie. „Vyzývame slovenskú vládu a diplomaciu, aby zdvihli zrak od krátkodobého politického marketingu, ktorý predvádzajú pri migračnej kríze, a sústredili sa na strategické otázky. Medzi ne nesporne patrí blížiace sa referendum o zotrvaní Veľkej Británie v Európskej únii,“ uzatvára Klus s tým, že táto otázka sa týka nás všetkých. Pripomína, že toto referendum sa pravdepodobne odohrá v čase nášho predsedníctva Rady EÚ, preto sa naň treba adekvátne pripraviť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices