Martin Schulz
Martin Schulz, predseda Európskeho parlamentu. PHOTO: European Union 2015.

Martin Schulz: Migračnú krízu vyriešime len vtedy, ak sa ňou budú zaoberať všetky štáty

12. novembra počas neformálneho stretnutia predstaviteľov krajín EÚ v maltskej metropole Valletta ich Martin Schulz vyzval k tomu, aby posilnili svoje úsilie pri presídľovaní utečencov z krajín, ktoré čelia ich najväčšiemu návalu. „Európska solidarita bude fungovať len vtedy, ak sa k nej zaviažeme všetci a nenecháme všetku ťažkú prácu na pár krajinách,“ vyhlásil. Ich stretnutie sa konalo po samite o migrácii, počas ktorého sa o tomto probléme diskutovalo i s tretími krajinami.

„Európska únia je skúšaná tak, ako nikdy predtým. Táto utečenecká a migračná kríza nepominie, ak od nej odvrátime tvár. Iba sa zhorší. Globalizácia je viditeľná v našich supermarketoch alebo kinách. A teraz, či sa nám to už páči alebo nie, prichádza i na naše pobrežia,“ varoval predseda Európskeho parlamentu európskych štátnikov.

Vo svojom prejave hovoril aj o potrebe mimoriadneho financovania a investícií tam, kde je to najviac potrebné. Agentúre Frontex a Európskemu podpornému úradu pre azyl by mali členské štáty podľa neho poskytnúť odborné znalosti a personál. Okrem toho by mali implementovať záväzné dohody o prerozdeľovaní utečencov.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Predseda Parlamentu európskych predstaviteľov oboznámil i s tým, ako bol minulú stredu na aténskom letisku svedkom prvého premiestnenia utečencov. „Ak po týchto prvých krokoch nebudú urýchlene nasledovať tucty ďalších takýchto letov do všetkých členských krajín, nikdy sa nám túto situáciu nepodarí zvládnuť,“ vyhlásil.

Martin Schulz okrem iného podčiarkol i dôležitosť spolupráce s tretími krajinami. Podotkol však pritom, že tí, ktorí u nás nemajú právo ostať, musia byť poslaní spať. Podľa jeho slov je toto „neoddeliteľnou súčasťou akejkoľvek jednotnej migračnej politiky založenej na pravidlách.“ S nadšením očakáva pripravovaný návrh Komisie, ktorým by sa malo zosúladiť fungovanie národných hraničných a pobrežných hliadok.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko žiada Európsku komisiu o dodatočné zdroje na riešenie utečeneckej krízy

Krajiny, ktoré sú v prvej línii migračnej vlny z Ukrajiny, potrebujú väčšiu podporu a funkčné nástroje na riešenie …

Consent choices