Arpád Soltész
Arpád Soltész. PHOTO: noviny.sk.

Islamský štát nezvíťazí, ale Európa prehrá

Európa, ako ju poznáme, vskutku je ohrozená. A nezničí ju islam. Prestane existovať v okamihu, keď si väčšina Európanov uvedomí, že fašizmus nie je hanba, ale mainstream. Parížske útoky nás k tomuto bodu priblížili skokom.Zdanlivo jasný fakt, že vlna migrantov zo Sýrie práve pred vraždiacimi šialencami uteká, môže presahovať kognitívne schopnosti jednoduchého človeka – mohamedán ako mohamedán. Sotva to však presahuje chápanie predsedu vlády.

Robert Fico, napriek nevkusným siláckym rečiam, nie je o nič viac fašista, ako boľševik. Nie je hnedý a nikdy nebol ani červený. Ani pred rokom 1989. Nemá žiadne ideologické presvedčenia ani pevné hodnoty. Vždy bude tým, čo si vyžiada masa.

Človek by ale čakal, že popri všetkom tom populizme použije aj rozum. Veď to, že je niekto oportunista, neznamená, že musí byť aj hlupák.

Ak bude Fico chrániť Slovensko úpravami migračnej politiky, je len otázkou času, kedy niečo vyletí do vzduchu aj v Bratislave. Čo by znamenalo Ficov koniec a začiatok vlády niektorej z nepokryte fašistických strán. Napriek tomu sa Fico ani v čase reálnej hrozby nedokáže posunúť ďalej, ako k migrantom.

Úbožiak, ktorý sa na rozpadnutom vraku práve preplavil Stredozemným morom a v predratých topánkach dokrivkal kamsi na západ, by pomerne ťažko splynul s veľkomestským davom v Paríži, Londýne alebo Berlíne. Úspešná teroristický akcia vyžaduje frustrovaného chudáka, ktorý sa narodil v moslimskom gete niektorej západnej metropoly a ktorého život je aj v jeho vlastných očiach natoľko bezcenný, že ho rád obetuje výmenou za pomstu.

Doteraz sa vždy ukázalo, že útočili islamistickí fanatici, ktorí sa v Európe narodili. Druhá alebo tretia generácia. Keď už, tak bude treba na Slovensku významne obmedziť slobodný pohyb nemeckých, britských a francúzskych občanov. Lebo piatok trinásteho v Paríži potvrdzuje, že terorizmus sa stáva rovnakou integrálnou súčasťou života západnej Európy, akou je už oddávna v Izraeli.

A ako efektívne vlastne dokáže Fico chrániť naše hranice, ak v priebehu niekoľkých týždňov dvakrát po sebe spadnú rôzne lietajúce stroje, ktoré ju nelegálne preleteli? Ak vezmeme do úvahy, že počet leteckých havárií môže tvoriť len nejaký zlomok celkovej premávky, musia mať ľudia v blízkosti našej východnej hranice nad hlavami solídne dopravné zápchy.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Na milujúci ľud ale nevyhnutne zaberie aj toto Ficove infantilné púšťanie nelogickej hrôzy. Ľudský mozog sa totiž vyvinul tak, aby delil svet do starostlivo onálepkovaných škatuliek. Bol to jediný spôsob, ako prežiť v prehistorickej džungli.

Je pre nás bezpečnejšie vedieť, že had je niečo, čo treba buď zabiť, alebo pred tým ujsť, ako zblízka skúmať, či je konkrétny exemplár vôbec jedovatý. Každému jednému Európanovi hovorí jeho prastarý zvierací pud, že moslimov treba vyhnať alebo zabiť, lebo je to bezpečnejšie, ako zblízka skúmať, ktorý z nich je terorista a ktorý neškodný.

Každý človek má predsudky, to je vcelku dobre preskúmaný neurobiologický fakt. Západná civilizácia, ktorú vraj chce Fico chrániť, však stojí a padá na tom, že sme si svojich predsudkov vedomí a snažíme sa s nimi bojovať. Predovšetkým so svojimi vlastnými.

Nevyžaduje krištáľovú guľu, aby sme videli, čo príde. Vydesení ľudia uprednostnia bezpečie pred slobodou a sami sa budú domáhať jej radikálneho obmedzenia. Politici Ficovho, Orbánovho či Putinovho razenia im s radosťou vyhovejú. Aj v krajinách, kde ešte nevládnu. Taká Marine Le Pen bude nad mŕtvymi spoluobčanmi trúchliť s pohárom najlepšieho šampanského v ruke.

A potom, keď sa zrazu ocitneme v našich malých národných kalifátoch, v ktorých bude platiť už len právo odvodené od našich primitívnych pudov, zistíme, že Islamský štát síce nezvíťazil, ale my sme prehrali.

O Arpád Soltész

Od deväťdesiatych rokov písal vo viacerých regionálnych a celoštátnych denníkoch i týždenníkoch ako investigatívny novinár. Neskôr pracoval v televízii JOJ ako redaktor publicistiky a glosátor. Tri roky bol politickým komentátorom v Hospodárskych novinách a v súčasnosti pôsobí ako editor a komentátor spravodajského portálu TV JOJ noviny.sk. Má rád deti a malé chlpaté zvieratká s veľkými očami, najradšej dusené na víne s hríbmi.

Odporúčame pozrieť

Macron chce naštvať nezaočkovaných. Chce v tom pokračovať „až do konca“

Prezident Emmanuel Macron sa v rozhovore pre noviny Le Parisien vyjadril, že naďalej plánuje vytvárať …

Consent choices