Teroristické útoky v Paríži! Vyše 150 ľudí je mŕtvych

Paríž zasiahla séria teroristikých útokov! Francúzsko zatvára hranice, podľa prvotných informácií má útok na svedomí Islamský štát. Francúzskeho prezidenta Fracoisa Hollanda museli evakuovať. K teroristikým útokom došlo na šiestich miestach.

Vo Francúzsku vyhlásili výnimočný stav. Motívom je zrejme účasť Francúzska v koalícii, ktorá bojuje v Sýrii a Iraku proti ISIS. Dokazujú to výroky teroristov, ktoré počuli svedkovia. Do Paríža už dorazili stovky vojakov, francúzsky prezident povolal do mesta armádu. K útokom došlo v jednej z parížskych reštaurácií, pred futbalovým štadiónom, na ktorom sa v tom čase nachádzal aj prezident Francois Hollande, v koncertnej hale, kde teroristi popravili až sto rukojemníkov a na ďalších verejných miestach. Útočníci strieľali, odpaľovali nálože a podnikli aj samovražedné útoky.

Štátnici z celého sveta už vyjadrujú slová sústrasti Francúzom, medzi nimi aj šéf slovenského parlamentu Peter Pellegrini.

Screen Shot 2015-11-14 at 06.17.55

 

Podľa denníka The Guardian sa z k militantnémi islamu nepridalo v žiadnej európskej krajine toľko ľudí, ako vo Francúzsku. Podľa odhadov odišlo za ISIS bojovať do Sýrie a Iraku z Francúzska až do 3000 džihádistov. Po nočnom útoku majú obavy aj v USA, New York zvyšuje bezpečnostné opatrenia.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Tieto dramatické udalosti prišli desať mesiacov po útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo. Ide o najkrvavejší útok od roku 2004. Potvrdených je 150 obetí, ďalšie desiatky ľudí skončili v nemocniciach, mnohí v kritickom stave.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices