Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 45. týždňa 2015

NEMECKO

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble uplynulý týždeň vyhlásil, že Nemecko by mohlo dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2016. Upokojoval tak obavy spojené s tým, že Nemecko by mohlo potrebovať emisiu nového dlhu, aby si poradilo s utečeneckou krízou. Podľa očakávaní krajina bude čeliť v tomto roku miliónu žiadostí o azyl.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nebola povesť výrobkov vyrobených v Nemecku, teda „Made in Germany“, poškodená emisným škandálom Volkswagenu. Automobilka však musí podľa Merkelovej celú situáciu transparentne vyriešiť a povesť nemeckých produktov bude závisieť od toho, ako sa VW s celým týmto problémom ďalej vysporiada.

OPEC

„Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] si pravdepodobne počas decembrového zasadnutia udrží politiku, v rámci ktorej nezníži produkciu ropy, ak k tomu nie sú ochotní prispieť aj producenti mimo OPEC. Ceny ropy sú podľa delegáta organizácie pod tlakom, keďže úroveň zásob a rafinérskych produktov sa pohybuje nad priemerom za päť rokov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Situácia by sa však podľa neho mala v budúcom roku pravdepodobne zlepšovať. Niektorí členovia OPEC sa snažia presvedčiť nečlenské krajiny, ako napríklad Rusko, aby sa pripojili k znižovaniu produkcie. Organizácia však zatiaľ Moskvu nedokázala presvedčiť, aby spolupracovala.

EUROZÓNA

Údaje, ktoré zverejnil v závere minulého týždňa inštitút pre výskum ekonomického cyklu [ECRI], naznačujú, že stimulačné opatrenia Európskej centrálnej banky majú iba obmedzený vplyv na vývoj cien. Index budúcej inflácie v eurozóne z dielne inštitútu v septembri klesol na 98,5 bodu z augustovej úrovne 98,6 bodu. Pokles indexu na sedemmesačné minimum znamená, že inflačné tlaky v eurozóne ďalej ustupujú, uviedol predstaviteľ ECRI.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

MAĎARSKO

Program s cieľom podporiť úverovanie firiem naštartovala maďarská centrálna banka v roku 2013. V snahe podporiť hospodársky rast stlačila svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum 1,35 %. Centrálna banka krajiny údajne vloží do programu lacných úverov pre komerčné banky ďalších 600 mld. HUF a jeho účinnosť predĺži do budúceho roka. Prostriedky majú banky čerpať v dvoch tranžách po 300 mld. HUF. Časť peňazí by mali banky dostať v cudzej mene a použiť ich na úverovanie exportných firiem. Maďarská ekonomika podľa odhadov tento rok posilní o 2,8 %. V budúcom roku sa očakáva spomalenie tempa rastu na 2,3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices