Juncker
Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie . PHOTO: European Union.

Štáty Únie nesmú pre útoky začať odmietať migrantov, povedal Juncker

ANTALYA – Krajiny Európskej únie by nemali začať odmietať utečencov v reakcii na útoky v Paríži. Na okraj summitu štátov G20 v Turecku to povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.Podľa Junckera nie je poterbné, aby dvadsaťosmička menila svoj prístup riešenia migračnej krízy. Šéf Komisie tiež zdôraznil, že páchatelia atentátov neboli žiadatelia o azyl, ale zločinci.

Dve kategórie

„Nemali by sme miešať dve rôzne kategórie ľudí prichádzajúcich do Európy,“ povedal Juncker na tlačovej konferencii. „Ten, kto je zodpovedný za útoky v Paríži… je zločinec a nie utečenec alebo žiadateľ o azyl,“ doplnil predseda Európskej komisie v súvislosti so zatiaľ prvým identifikovaným útočníkom, ktorým bol 29-ročný Francúz.

„Chcel by som vyzvať tých v Európe, ktorí sa snažia meniť prijatú migračnú agendu, aby ju brali vážne a nepodliehali zjednodušeným reakciám, ktoré sa mi nepáčia,“ uviedol tiež Juncker. Podľa neho sa teraz síce Únia bude potýkať s určitými obtiažami, nie je to ale dôvod meniť základný postoj k riešeniu migračnej krízy.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Poľská kontrola

Poľsko dalo v sobotu ústami svojho designovaného ministra pre európske záležitosti Konrada Szymańského najavo, že po parížskych útokoch nevidí politickú možnosť, ako splniť rozhodnutie Európskej únie o rozdelení utečencov podľa kvót.

„Poľsko si musí zachovať úplnú kontrolu nad svojimi hranicami, nad azylovou a migračnou politikou,“ napísal budúci minister na servere wPolityce.pl.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

peniaze

Euro podporuje rekordný počet Európanov, vyplýva z najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometra

Viac ako tri štvrtiny občanov si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. …

Consent choices