Utečenec bol zrejme teroristom! Do EÚ sa dostal v dave utečencov cez Grécko

PARÍŽ – Jeden z páchateľov piatkových útokov v Paríži sa mohol do Európy dostať ako utečenec, informovalo v Aténach grécke ministerstvo vnútra.

Podľa neho totiž sýrsky pas nájdený na mieste jedného z útokov patril sýrskemu migrantovi, ktorý sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros. Informovali o tom francúzske médiá odvolávajúce sa na hovorcu gréckeho rezortu Nikosa Toskasa.

Spojenie s útokom na štadióne

Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika – páchateľa útoku pri futbalovom štadióne Stade de France.

Pri Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel aj egyptský pas, uviedla spravodajská televízia BFMTV. Vyšetrovatelia doklad totožnosti preverujú.

Odtlačky prstov

Okrem toho polícia vďaka odtlačkom prstov identifikovala aj jedného z páchateľov piatkového útoku v parížskom klube Bataclan. Ako spresnila televízia BFMTV, ide o asi 30-ročného Francúza, o ktorého sa v súvislosti s jeho radikalizáciou zaujímali aj francúzske tajné služby.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Podľa doterajších informácií sa útoky v Paríži odohrali na šiestich miestach, pričom útočilo osem teroristov, siedmi z nich spáchali samovraždu, keď aktivovali nálože na svojich telách. Očití svedkovia tvrdia, že v klube Bataclan, kde zahynulo najviac – vyše 80 – ľudí, bola členom komanda aj žena.

Mladí ľudia

Zdroje blízke vyšetrovaniu pre francúzske médiá konštatovali, že útočníci boli„profesionáli, veľmi dobre skoordinovaní, postupujúci ako komando a s neuveriteľnou chladnokrvnosťou“. Podľa svedkov šlo o mladých ľudí, ktorí útočili s nezahalenými tvárami.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nové znenie rezolúcie OSN o prebehlíkoch z KĽDR

Európska únia pripravuje aktualizáciu rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) o ľudských právach v Severnej Kórei, …

Consent choices