oravcová
Andrea Oravcová /vpravo/. PHOTO: redakcia/European Council/archív AO.

Andrea Oravcová: Európski lídri sa správajú nezodpovedne

Piatok 13. novembra bol pre Francúzsko čiernym dňom. Na niekoľkých miestach hlavného mesta sa udiali krvavé teroristické útoky, ktoré si vyžiadali minimálne 120 obetí. Ako tento teroristický akt zmení Európu, sme sa pýtali Andrey Oravcovej zo Strany TIP.

Čo si myslíte o teroristických útokoch v Paríži?

Je to obrovská tragédia a aj touto cestou by som chcela vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Podľa všetkého išlo o koordinovaný útok viacerých skupín. Bol plánovaný a jasne cielený. Bol to deň, kedy nám teroristi ukázali našu zraniteľnosť a vyvolali strach z bežných vecí.

Čo tým myslíte?

Ľudia idú na futbal, posedieť si do reštaurácie či do baru s kamarátmi, idú na koncert, či sa len tak zabaviť do mesta. Bežné veci, ktoré pozná a robí takmer každý z nás. Práve pri týchto bežných veciach zahynulo v piatok večer v parížskych uliciach množstvo nevinných ľudí. To nám na pocite bezpečia nepridáva.

Tieto útoky sa odohrali v piatok 13. Tento dátum je všeobecne považovaný za nešťastný deň. Bola v tom nejaká symbolika?

Vnímam viacero symbolov v týchto útokoch. Jedným z nich je samozrejme aj piatok 13. Jeden z útokov bol namierený na štadión Stade de France, kde akurát prebiehal priateľský futbalový zápas medzi reprezentáciami Francúzska a Nemecka. Pritom treba pripomenúť, že práve Nemecko a Francúzsko sú ťahúňmi EÚ. Ďalším miestom útoku bol známy francúzsky klub, v ktorom práve koncertovala rocková skupina. Americká skupina. V tom všetkom vidím symboliku.

Myslíte si, že sa Európa po tomto teroristickom čine zmení?

Dúfam v to. Európski lídri sa začali správať veľmi nezodpovedne. Úplne zabudli na ochranu Európy a jej obyvateľov. Namiesto toho tu máme stovky tisíc imigrantov. Myslíte, že sem všetci prišli, aby tu žili v mieri a podľa našich pravidiel? Ukazuje sa, že tu máme aj teroristov, o ktorých zjavne naše bezpečnostné a informačné zložky ani netušia.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Spájate tento útok s migračnou krízou?

Súvisí v prvom rade s aktuálnou medzinárodnopolitickou situáciou. Čo sa týka migračnej krízy, ešte nevieme, či s ňou tento konkrétny útok priamo súvisí, ale je potrebné o nej v týchto súvislostiach hovoriť. Pravda je, že do Európy nekontrolovateľne prišlo, a stále prichádza, veľmi veľa ľudí. O väčšine z nich nevieme nič. A myslieť si, že medzi nimi nemôžu byť teroristi, je tak veľmi naivné, že sa nám to môže vypomstiť.

Mali by sme sa teda báť?

Nie. Nemôžeme sa nechať zastrašovať. Na druhej strane musíme byť omnoho zodpovednejší v ochrane Európy. Otvoriť svoju náruč nekontrolovaným vlnám tisícov ľudí nie je zodpovedné.

Ako by mala EÚ postupovať?

Práve v súvislosti s terorom v Paríži mi jeden veľmi skúsený človek povedal: „Krízové situácie sa neriešia emóciami, ale rozumom.“ Treba konečne prijať racionálne riešenia v prípade migračnej krízy a tiež v prípade boja proti terorizmu. Európa má svoje históriou vytvorené hodnoty a kultúru, ktorej sa všetci neprispôsobia. Ľudskosť neznamená vystaviť samých seba nebezpečenstvu. Treba zastaviť vlny migrantov a vysporiadať sa s tými, ktorí už u nás sú. Musíme tlačiť medzinárodné organizácie do spoločného riešenia problémov vo svete. EÚ má kapacity, aby efektívne prispela k vyriešeniu týchto problémov, aby pomohla tým, ktorí to potrebujú, ale nie za cenu vystavenia svojich obyvateľov nebezpečenstvu. To musí skončiť.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala Andrea Oravcová /TIP/.

O red

Odporúčame pozrieť

Islamský štát plánoval útočiť okrem Paríža aj v iných štátoch, tvrdí CNN

WASHINGTON/PARÍŽ / Džihádistická organizácia Islamský štát (IS/Dáiš) plánovala 13. novembra 2015 – v čase série …

Consent choices