Nemecko zreformuje tajnú službu, zakáže jej špionáž v štátoch Únie

BERLÍN – Strany nemeckej vládnej koalície sa zhodli na návrhu rozsiahlej reformy rozviedky. Spolkovej spravodajskej službe chcú v budúcnosti zakázať politickú špionáž v členských štátoch Európskej únie a vnútri európskych inštitúcií. Parlament by mal tiež získať oveľa väčší dohľad nad činnosťou tajných služieb.

Okrem zákazu špionáže v Európskej únii by Spolková spravodajská služba podľa návrhu, ktorý spoločne vypracovali zástupcovia Kresťanskodemokratickej únie kancelárky Angely Merkel a koaličných sociálnych demokratov, nesmela vykonávať ani priemyselnú špionáž. Zvláštnu ochranu inštitúcií ďalších spojencov, akými sú napríklad USA, návrh podľa agentúry DPA neobsahuje.

Stály zmocnenec

Druhým pilierom reformy by malo byť zvýšenie dohľadu Spolkového snemu nad činnosťou rozviedky. Za týmto účelom by po novelizácii zákona mal v parlamente vzniknúť post zvláštneho stáleho zmocnenca pre tajné služby.

Zmeny fungovania Spolkovej tajnej služby by mali vládni poslanci Spolkového snemu predložiť na schválenie v januári budúceho roka. Do platnosti by v prípade prijatia mohla norma vstúpiť k 1. januáru 2017.

Najavo vyšlo, že Spolková tajná služba údajne protiprávne odpočúvala francúzskeho ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa či významného nemeckého diplomata a súčasného veľvyslanca v Turecku Hansjörga Habera, ktorý je pritom ako nemecký občan pred sledovaním rozviedkou chránený. Cieľom sledovania mali byť aj viaceré medzinárodné organizácie vrátane agentúr Organizácie Spojených národov či niekoľko amerických firiem.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Škandál

Už dlhší čas čelí Spolková tajná služba škandálu pre údajnú pomoc americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť (NSA), v rámci ktorej mala sledovať okrem iného európske úrady.

Podľa časopisu Der Spiegel nemecká spravodajská služba viedla tiež rozsiahlu špionáž komunikácie veľvyslanectva spojencov z Európskej únie i USA.

Pred troma týždňami šéf tajnej služby Gerhard Schindler a kancelárstvo potvrdili kontrolnej komisii Spolkového snemu, že Spolková tajná služba sa podieľala aj na špionáži zameranej na spriatelené krajiny.

Téma odpočúvania je v Nemecku veľmi citlivá. V roku 2013 zverejnil niekdajší spolupracovník americkej tajnej služby Edward Snowden dokumenty, ktoré ukazovali na rozsiahle sledovacie a odpočúvacie praktiky NSA. Zo zverejnených zložiek vyplynulo, že Američania sledovali aj vrcholných európskych politikov, okrem iného nemeckú kancelárku Angelu Merkel.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EP vyšetruje investigatívne zistenia médií o špionáži zo strany europoslankyne

Európsky parlament (EP) začal v utorok vyšetrovať investigatívne tvrdenia, podľa ktorých lotyšská europoslankyňa Tatjana Ždanoková …

Consent choices