Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, poslanec NR SR za KDH. PHOTO: archív MM.

Moravčík (KDH): Lacný bankový účet je trik, ľudia zostanú 150 eur v strate

KDH je za to, aby si ľudia mohli bez problémov dovoliť bankové služby a sme radi, že viaceré banky na Slovensku už teraz ponúkajú bankové účty zdarma. To, čo však robí vláda, je len predvolebným trikom, na ktorý ľudia nakoniec doplatia. Výdavky, ktoré totiž bankám vzniknú v súvislosti s novou povinnosťou, si vyberú od klientov niekde inde. A ak aj nie od nich priamo, tak od niekoho iného z ich rodiny alebo od ich blízkych.

Strana Smer sa pred voľbami tvári, že ide proti bankám, v skutočnosti je však na ich strane. Na dlhoch, ktoré totiž vlády Smeru narobili Slovensku, zarábajú najmä banky. Len tento rok má ísť na úroky a poplatky bankám za štátny dlh viac ako miliarda eur. Túto miliardu splácajú bežní ľudia cez dane a odvody, ktoré im strhávajú zo mzdy alebo platia o to viac v obchodoch. Je to v prepočte vyše 200 eur ročne na osobu vrátane detí a dôchodcov. Keď po novom aj zopár ľudí ušetrí 50 eur na poplatkoch za bankový účet, stále zostanú 150 eur v strate.

Robert Fico opäť zneužil európsku legislatívu. Podľa smernice, ktorou sa oháňa, musí poplatok zohľadňovať náklady. A tie sú v rôznych bankách rôzne. Rovnako ako sú rôzne ceny jedla v rôznych reštauráciách, lebo sídlia na rôzne lukratívnych miestach, používajú rôzne kvalitné suroviny a tak ďalej. Na základe zavádzania európskou legislatívou sa tak ľavicová vláda snaží opäť ponúkať niečo akoby „zadarmo“. Nakoniec na to môžu však Slováci a ich rodiny nepríjemne doplatiť. V zmätku poplatkov nakoniec môžu zarobiť samotné banky. Otvára sa tak obrovský priestor pre ich zbohatnutie.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

KDH presadzuje zlepšenie hospodárenia štátu, aby vláda nevyberala od ľudí vysoké dane na splácanie úrokov za štátny dlh. Ľudia by tak mali viac peňazí v peňaženke a nemali by problém dovoliť si nielen bankový účet, ale aj iné veci, ktoré potrebujú oni a ich rodiny.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, poslanec NR SR za KDH

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices