Osobné údaje Európanov sú podľa Parlamentu stále v nebezpečenstve

Ochrana základných ľudských práv v súvislosti s masovým sledovaním obyvateľstva je podľa Parlamentu nedostatočná. Skonštatovali to  europoslanci v schválenej rezolúcii. Od Komisie žiadajú, aby všetky dáta prenesené do USA boli pod efektívnou úrovňou ochrany. Poslanci zároveň vyzvali členské štáty EÚ, aby poskytli ochranu Edwardowi Snowdenovi ako obrancovi ľudských práv.

Poslanci schválili uznesenie 342 hlasmi, (274 bolo proti a 29 sa zdržalo) ako reakcou na nečinnosť Komisie a členských štátov. Europarlament ešte v marci vydal odporúčanie týkajúce sa elektronického dohľadu  a masového sledovania na obyvateľov Európy,  ktoré boli vypracované v dôsledku odhalení Edwarda Snowdena.

V Parlamente sa hlasovalo aj o Snowdenovi.  Europoslanci vyzvali členské štáty, aby  voči nemu zrušili trestné obvinenie a poskytli mu ochranu a taktiež uznali jeho postavenie ohlasovateľa  a obrancu medzinárodných ľudských práv.

Prenosy dát do USA

Poslanci uvítali zrušenie rozsudku Európskeho súdneho dvora (ESD) v prípade Schrems, ktorým by zneplatnili rozhodnutie Komisie o zásadách dohody Safe Habour  (dohoda medzi EÚ a USA, ktorá umožňuje americkým firmám prenos dát z Európy, bez toho, aby porušili zákony na ochranu dát).

Európsky parlament žiada Komisiu, aby „bezodkladne prijala potrebné opatrenia, ktoré by zabezpečili, že všetky osobné údaje prenesené do USA, sú predmetom účinnej úrovni ochrany, tak ako sú zaručené v EÚ“. Uznesenie tiež opakuje výzvu na pozastavenie dohody s USA o Programe na sledovanie financovania terorizmu (TFTP).

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Reakcia Komisie na uznesenie Parlamentu je podľa poslancov nedostatočná vzhľadom na odhalenia o masovom sledovaní obyvateľstva. „Základné práva občanov EÚ sú aj naďalej v nebezpečenstve. Doposiaľ sa stanovilo príliš málo opatrení  na ochranu ,“ odznelo v Parlamente.

Europarlamentu sa  tiež nepozdávajú nedávne zákony v niektorých členských štátoch, ktoré rozširujú možnosti dozoru spravodajských orgánov, napríklad vo Francúzsku, Veľkej Británii a Holandsku. Za znepokojujúce považuje  aj odhalenie hromadného sledovania nemeckej zahraničnej rozviedky BND v spolupráci s Agentúrou pre národnú bezpečnosť USA (NSA). Išlo a masívne sledovanie telekomunikácií a internetovej prevádzky v rámci únie.

Uznesenie tiež požaduje od EÚ  väčšiu nezávislosť v IT sektore a on-line súkromí, zdôrazňuje, že je potrebné zabezpečiť zmysluplný demokratický dohľad nad spravodajskými činnosťami a obnoviť dôveru s USA.

O jac

Odporúčame pozrieť

Biden podpísal legislatívu, ktorá zabezpečí lepšiu ochranu údajov občanov EÚ

Americký prezident Joe Biden podpísal legislatívu, ktorá má zmierniť obavy Európskej únie z možného nezákonného …

Consent choices