SDKÚ-DS: Úvahy o miniSchengene sú škandál

SDKÚ-DS nechce veriť tomu, že časť európskych politikov myslela úvahy o vytvorení tzv. miniSchengenu vážne. Takýto krok by totiž rozdelil Európsku úniu na krajiny dvoch kategórií. Zároveň by tým boli narušené základné princípy, na ktorých je EÚ postavená. Za myšlienku miniSchengenu by sa nemuseli hanbiť ani militantní euroskeptici a radikálni nacionalisti.

„Úvahy o miniSchengene sú obrovský škandál a prakticky sa jedná o znovuvybudovanie „železnej opony“ ako za čias studenej vojny. Je to rana pod pás obyvateľom Slovenska, ktorí sa v záujme zachovania EÚ podielali napríklad na záchrane bankrotujúceho Grécka. Vytvorenie miniSchengenu by bolo víťazstvom teroristov nad Európou. SDKÚ-DS počas celej migračnej krízy upozorňovala na riziká, ktoré súvisia s jej neriešením. Naše návrhy, ktoré už niekoľko mesiacov na stole majú za cieľ zachovanie Európy bez hraníc,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Pretavenie tejto myšlienky do praxe by totiž mohlo byť prvým krokom k postupnému rozkladu Európskej únie. Projekt zjednotenej a spolupracujúcej Európy by tým nenávratne zanikol.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Reakcia Ministerstva vnútra SR na medializované informácie o vytvorení minischengenu

Takýto bod zajtra na programe Rady ministrov vnútra a spravodlivosti nefiguruje. Myslíme si, že tento návrh je nebezpečný, keďže by to smerovalo k zrušeniu jedného zo základných práv, a to je voľný pohyb osôb v rámci EÚ. Slovensko ako jedna z mála krajín na rozdiel od iných štátov aj západnej Európy stále precízne dodržuje schengenské pravidlá a dôsledne stráži svoju vonkajšiu hranicu EÚ, ktorá patrí k najstráženejším v EÚ.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices