polcak
Stanislav Polčák, europoslanec. PHOTO: redakcia/archív SP/European Parliament 2015.

Slovensko sa môže stať veľmi zaujímavým pre teroristov!

Európska komisia zverejnila svoj zámer sprísniť smernicu regulujúcu držanie strelných zbraní. Jej plán by sa ale mal dotknúť hlavne držaniu poloautomatických zbraní, ale tiež napríklad obchodu so znehodnotenými strelnými zbraňami.

„Európsku komisiu som po tragickej streľbe v Uhorskom Brode upozornil na problémy, súvisiace s držaním zbraní – najmä na to, že podmienky na získanie zbrojného pasu sa naprieč Európou veľmi líšia a že táto tragédia volá po zjednotení aspoň minimálnych štandardov, zahŕňajúcich aspoň nutnosť lekárskeho vyšetrenia držiteľov strekných zbraní,“ hovorí český europoslanec Stanislav Polčák (zvolený za TOP09/STAN).

Tragické udalosti v Paríži podľa nej poukazujú na celoeurópsku naliehavosť problému držania zbraní. „Chýba nám najmä jednotný prístup v otázke neutralizácie a deaktivície strelných zbraní, aby ich páchatelia trestnej činosti nemohli znova aktivovať a použiť,“ vysvetľuje Polčák.

Napríklad u nás na Slovensku sú podmienky pre znehodnotenie zbraní miernejšie, ako inde v Európe. Podľa našich predpisov stačí menej technických zásahov do konštrukcie zbrane. A tak sa práve Slovensko môže stať veľmi zaujímavým pre zločincov, ktorí sa k strelným zbraniam potrebujú dostať. Boli to údajne práve naše zbrane, ktorými teroristi zabíjali tento rok v januári v redakcii časopisu Charlie Hebdo.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

„Ak majú aj naďalej platiť princípy voľného pohybu osôb a tovaru, je aj s ohľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu zjednotenie reguácie, týkajúcej sa strelných zbraní, absolútne nevyhnutné,“ uzatvára Stanislav Polčák.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices