Veľký význam žalobe na Brusel kvôli kvótam neprikladám, hovorí expert

Premiér Róbert Fico reagoval na väčšinové schválenie povinných kvót žalobou, ktorú chce podať na Európsku komisiu. Podľa premiéra nemôže Únia fungovať na princípe väčšiny proti menšine. Slovensko má čas na podanie žaloby do 18. decembra 2015.

Proti kvótam hlasovalo Slovensko, Česko, Rumunsko a Maďarsko. Poľsko sa nakoniec rozhodlo kvóty podporiť. Podľa premiéra Fica nebolo správne predovšetkým to, že sa hlasovanie posunulo na úroveň ministrov členských štátov, keďže na vyššej úrovni rokovaní nebol dosiahnutý konsenzus.

Žaloba je v kompetencii kancelárie zástupkyne Slovenskej republiky pred súdmi Európskej únie. Podieľa sa na nej samotná zástupkyňa kancelárie v spolupráci so zástupcami dotknutých rezortov, predovšetkým však Ministerstva vnútra a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Obsah žaloby nie je známy, kým neuplynie lehota, ktorú má Slovensko na jej vypracovanie a zaslanie.

„Podaná žaloba zo strany Slovenskej republiky je v zásade vec skôr principiálneho postoja, keďže sme politicky deklarovali, že sme proti kvótam. Veľký význam žalobe neprikladám, možno len z pohľadu politického postoja. Z právneho hľadiska bude veľmi zaujímavé ako súd odôvodní svoje rozhodnutie,“ myslí si Viliam Karas, expert na právo Európskej únie.

Slovensko zaujalo v otázke kvót postoj, ktorý hovorí o tom, že kvóty ako také nič neriešia. Viacerí však zdôrazňujú, že členstvo v Európskej únii zahŕňa aj plnenie si povinností, ktoré máme stanovené. Z tohto pohľadu sa môže zdať, že Slovensko odmieta akceptovať výsledky hlasovania na základe demokratickej väčšiny.

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

Jednou z možností je požiadať o odklad vykonať rozhodnutie. Takýto krok ale nikto neavizoval:Zatiaľ nemám informáciu a myslím, že vláda neplánuje takúto žiadosť podať. Slovensko musí rešpektovať rozhodnutie o kvótach, ak ho nebude rešpektovať a neprijme utečencov, poruší tým právo Únie,“ vysvetľuje Karas.

Európska komisia môže dožadovať naplnenie rozhodnutia o kvótach a v prípade, že sa tak rozhodne, môže začať konanie o porušení zmluvy. Zatiaľ ale Komisia nepristúpila k oficiálnemu právnemu vymáhaniu splnenia záväzkov Slovenskej republiky.  

O vik

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices