paríž

„Neospravedlňujeme sa za Paríž, pozrite sa prečo,“ Video Pakistancov sa šíri internetom

Po útokoch v Paríži sa na facebookových stránkach Scene On Hai objavilo video, v ktorom mladí Pakistanci hovoria o tom, ako súcitia s ​​obeťami teroristických útokov. Ako moslimovia sa ale za ne nechcú ospravedlňovať. Tvrdia, že sú nimi pobúrení, pretože vedia, čo prežíva Francúzsko. Zaujímavý moslimský pohľad sa šíri internetom. Prepis nájdete pod videom.

Prepis videa:

„Ahoj! Volám sa Azfar a som moslim z Pakistanu. Radi by sme vám niečo povedali. Sme z tej časti sveta, ktorej sa hovorí Južná Ázia. A mimochodom – nie je to stredný východ! Budeme hovoriť o útokoch v Paríži. Ako všetci viete, 13. novembra sa vo francúzskej metropole odohrali barbarské teroristické činy. Radi by sme vám dali najavo, že sme rovnako šokovaní a zdesení ako všetci ostatní po celom svete. Neustále sa modlíme za to, aby ste boli v bezpečí. Sme jedným z národov, ktorý presne chápe to, čím si prechádzate.

Prečo?

Pretože udalosti ako táto sú v Pakistane normálne. Ani nie rok dozadu bola napadnutá škola v Pešávare. Útočníci tam brutálne zavraždili viac ako 130 detí.

Nebudeme sa ale ospravedlňovať za udalosti v Paríži. A teraz vám to vysvetlíme.

Nemôžeme byť zodpovední za činy niekoľkých vyšinutých jedincov, ktorí tvrdia, že sú ako my. Skúste sa na to pozrieť z druhej strany. Je to, ako by ste všetkých Nemcov brali na zodpovednosť za to, čo spáchal Hitler. Alebo ako by ste robili všetkých Číňanov zodpovedných za to, čo urobil Mao. Alebo ako by ste všetkých Rusov brali na zodpovednosť za to, čo urobil Stalin.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Vedeli ste, že napriek všeobecnému presvedčeniu, sú najväčšími obeťami terorizmu moslimovia? Osem z desiatich krajín sveta, ktoré najviac trpia terorizmom, sú moslimské krajiny. Za posledný rok bolo v moslimských oblastiach v Afganistane, Iraku a Sýrii zabitých 18 668 ľudí.

Je veľmi jednoduché zvaľovať vinu na utečencov, ktorí hromadne prichádzajú do Európy. Musíte si ale uvedomiť, že utekajú práve pred takými ľuďmi, ktorí majú tieto útoky na svedomí. Verte, bežný moslim je frustrovaný iba vtedy, keď sa mu minie Nutella. Nahnevaný? Keď jeho tím prehrá zápas vo FIFE 16. Otrávený? Keď si ráno nedá kávu. A jediná vec, ktorú si pokrájame a upečieme, je pekný plátok šťavnatého hovädzieho steaku.

Budme úprimní. Sme na vlas rovnakí ľudia ako vy. Riešime rovnaké problémy. Chceme rovnaké veci, máme rovnaké sny a ciele. A večer pri zaspávaní sa modlíme za to, aby sme sa prebudili v lepšom svete – pre nás pre všetkých.

O red

Odporúčame pozrieť

Islamský štát plánoval útočiť okrem Paríža aj v iných štátoch, tvrdí CNN

WASHINGTON/PARÍŽ / Džihádistická organizácia Islamský štát (IS/Dáiš) plánovala 13. novembra 2015 – v čase série …

Consent choices