Klimatické zmeny strašia poslancov, na preventívne opatrenia vyčlenili stovky miliónov eur

Poslanci vyčlenili na boj proti klimatickým zmenám 350 miliónov eur. Peniaze budú financované cez fond Globálna aliancia pre zmenu klímy. Projekt sa stal jedným z kľúčových nástrojov v Európe na pomoc najviac ohrozeným rozvojovým krajinám sveta v riešení globálnej zmeny klímy.

Okolo 350 mil. eur z fondov EÚ bude k dispozícii až do roku 2020. „Je najvyššou prioritou EÚ, aby pomohla najviac ohrozeným krajinám v ich úsilí o prispôsobenie sa zmene klímy, a zároveň na tranzit do zelenej a udržateľnej ekonomiky. Existujú povzbudivé úspechy, ktoré budeme kopírovať, a snažiť sa pokračovať v týchto trendoch,“ povedal eurokomisár Neven Mimica.

Je to skvelý iniciatíva, ktorá ukazuje, že EÚ navyšuje financovanie pre zmenu klímy na pomoc najťažšie ohrozeným krajinám. Vysiela jasný signál z Paríža : EÚ stojí za svojimi záväzkami a je pripravená aj naďalej robiť svoju úlohu,“ vyjadril sa komisár pre energetiku Miguel Arias Cañete.

Toto oznámenie prichádza pred konferenciou, kedy sa lídri z celého sveta sa stretnú v Paríži v decembri 2015, aby dosiahli dohodu v riešení jedného z najpálčivejších otázok 21. storočia – zmeny klímy.

Viac..  Európska Únia chce zakázať používanie kotlov na zemný plyn

Projekt Aliancia pre zmenu klímy je organizovaný Európskou komisiou. Združuje asi 120 účastníkov, vrátane vlád a inštitúcií z 28 členských štátov EÚ, Afriky, Ázie, Karibiku a Tichomoria, inštitúcií EÚ a delegáciou zamestnancov EÚ, organizácií občianskej spoločnosti, miestnymi orgánmi, súkromný sektor a osoby s právomocou zapojené do implementácie politík v oblasti zmeny klímy, programov a projektov.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

klima

Správa EEA: Európa nie je pripravená na dôsledky klimatických zmien

EÚ musí konať okamžite, inak klimatické zmeny spôsobia Európe katastrofálne škody. Vyplýva to z prvej …

Consent choices