Poľsku hrozia pre znečisťovanie ovzdušia Európskym súdnym dvorom

Regióny okolo Krakova sú zaradené na tretiu priečku najznečistenejších miest v Európe. Poľsko predbehlo Belgicko a Bulharsko, ktoré kvôli nedodržaniu limitov jemných častíc vo vzduchu pôjdu pred Európsky súdny dvor.

Andrzej Gula patrí medzi ľudí, ktorí už dva roky bojujú o zlepšenie kvality ovzdušia vo svojom regióne. V roku 2013 podpísalo jeho petíciu vyše 17 tisíc ľudí. Na jej propagáciu využíva nátlakovú formu, ktorá podľa neho funguje. Sú to kontroverzné maľby, ale aj akcie na verejnosti.

„V nasledujúcich troch rokoch sa preinvestuje 220 miliónov złotych. Chceme, aby sa v Krakove vyradilo 25 tisíc vykurovacích systémov na báze uhlia, „ hovorí Witold Śmialek, poradca pre kvalitu ovzdušia, ktorý si dal za cieľ skoncovať so smogom v Krakove.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na zníženie objemu, opätovné používanie a recykláciu obalov

Miera znečistenia ovzdušia sa stanovuje v Bruseli. Poslanci Európskeho parlamentu odhlasovali zníženie najvyššej možnej miery pre šesť hlavných látok, ktoré znečisťujú ovzdušie na roky 2020 – 2030. Až 400 tisíc ľudí v Európe zažíva zníženie kvality života kvôli horšej kvalite vzduchu,“ hovorí Julie Girling z Európskej skupiny konzervatívcov a liberálov.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices