štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/KDH.

Ivan Štefanec: Príliv migrantov ovplyvní rozpočet EÚ pre rok 2016

Európska únia sa zaoberá schvaľovaním rozpočtu pre rok 2016. Europoslanec Ivan Štefanec hovorí, že únia pri tom musí reagovať na aktuálne tému prílivu migrantov. Zastáva názor, že členské krajiny, ktoré meškajú s platbami by mali byť sankcionované.

Aké sú vyhliadky EÚ pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2016?

Schvaľovanie rozpočtu reaguje na aktuálne témy, najmä na tému utečeneckej vlny, a preto bola táto položka navýšená o viac ako 400 miliónov. Peniaze majú slúžiť nielen na vybudovanie utečeneckých táborov, ale aj na posilnenie Schengenských hraníc . Ak ju nebudeme chrániť, hrozí , že si štáty začnú chrániť vlastné hranice a prídeme o najväčší výdobytok európskej integrácie – slobodný pohyb osôb.

Migračná téma má  teda vplyv na rozpočet. Ako je to s čiernymi rajmi? Bola schválená švajčiarska dohoda, s čím súvisí?

Súvisí s transparentnosťou a približovaním sa Švajčiarska k únii. Švajčiarsko je špecifickou krajinou, vieme, že v bankovom sektore po dlhé roky nedošlo k dohode. Vzťahy medzi nami naberajú kvalitatívnejší rozmer, aj  vzhľadom na výmenu informácií, boj proti podvodom a daňovým únikom. Je dôležité, aby sme si vymieňali  informácie, nielen o bankových prevodoch, ale aj o internetových platbách a o nových hrozbách, ktoré môžu ohroziť úniu a rovnako malé Švajčiarsko. Švajčiari dlhé roky robili svoju bankovú politiku na zvýhodňovaní klientov, ktorí mali problém s európskou transparentnosťou.

Ktoré témy sa priamo súvisia s navyšovaním rozpočtu?

Pri aktuálnych témach, ako je príliv migrantov, nesmieme zabúdať na hlavný cieľ, ktorým je podpora tvorby pracovných miest. Pracovný sektor tvoria podnikatelia, súkromný sektor aj verejný sektor, ale rozpočet hrá úlohu v tom, aby  im pomohol tvoriť pracovné miesta. Jednak z hľadiska podpory vzdelanosti, podpory malých podnikateľov, inovácií , vedy a výskumu. Je dobrým pravidlom, že tieto témy majú svoju osobitné miesto v rozpočte a postupne sa navyšujú.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Otázka vzdelanosti súvisí s podporu zamestnanosti mladých. Prikláňam sa k podpore vzdelania a rovnakých pravidiel pre všetkých ako prerozdeľovanie pre určité špecifické projekty. Preto som rád, že program Eramus+ dostal opäť veľký priestor v rozpočte a verím, že toto je najlepšia cesta ako pomôcť mladým ľuďom získať vzdelanie. Na nich je postavená budúcnosť  a zároveň tvorba pracovných miest v únii.

Má na schvaľovanie rozpočtu rovnaký pohľad Európsky Parlament a Európska rada?

Tvorba rozpočtu je dlhodobý proces, kde sa snažíme zmierňovať rozpory. Najväčším problémom je platba a príspevky členských štátov do spoločného rozpočtu. Ani je tak štruktúra, kde sa vieme rýchlejšie dohodnúť, ako príspevky a staré dlhy krajín, ktoré nenapĺňajú záväzky. Som toho názoru, že neplatiči by mali byť potrestaní  a znášať sankcie, tak  ako to funguje v bežnom platobnom styku.  Neplatiči evokujú myšlienku potreby vlastných zdrojov, o ktorých dlhodobo hovoríme. Európsky rozpočet na to, aby bol nezávislejší potrebuje stavať na vlastných zdrojoch. Zatiaľ v drvivej väčšine funguje na príspevkoch členských štátov.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Ivan Štefanec.

O jac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices