benova
Monika Flašíková Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Flašíková Beňová: Návraty „Európanov“ spojených s Islamským štátom treba obmedziť

Súčasťou dnešného rokovacieho dňa Európskeho parlamentu (EP) je aj návrh uznesenia o predchádzaní radikalizácii a získavaniu európskych občanov teroristickými organizáciami. Ide o jednu z viacerých reakcií na nedávne útoky, ale aj pretrvávajúce teroristické hrozby, ktorým je Európa najmä v dôsledku blízkovýchodných konfliktov nútená čeliť.

K radikálom predovšetkým z tzv. Islamského štátu sa podľa dostupných informácií doposiaľ pridalo viac ako 5000 Európanov. „Mnohí z nich sa však priebežne snažia vracať naspäť. Vôbec sa pritom nemusia skrývať medzi utečencami, majú predsa európske pasy,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová, podľa ktorej už dnes vôbec nikomu netreba pripomínať aké riziko pre Európu títo ľudia predstavujú. „Zabraňovanie návratu teroristov, ktorými sa títo „Európania“ po spolčení sa s organizáciou Islamského štátu stali, nemôže byť považované za obmedzovanie slobody ich pohybu. Naopak ide o nevyhnutnosť pre posilnenie našej vnútornej bezpečnosti,“ zdôraznila.

Boj proti radikalizácii je najmä v kompetencii jednotlivých členských štátov Európskej únie, no potrebný je aj jasný spoločný postoj. Jeho výsledkom by malo byť aj zlepšenie spolupráce, zrýchlenie vzájomnej výmeny spravodajských informácií a následne aj schopnosť lepšieho monitoringu, infiltrácie a rozkladania možných teroristických buniek zvnútra. „Rovnako však aj zintenzívnenie boja a sprísnenie postihov v prípade rôznych foriem organizovaného zločinu, vrátane blokovania podozrivých finančných operácií. Práve z neho totiž pochádza veľká časť peňazí smerujúcich na financovanie terorizmu,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko žiada Európsku komisiu o dodatočné zdroje na riešenie utečeneckej krízy

Krajiny, ktoré sú v prvej línii migračnej vlny z Ukrajiny, potrebujú väčšiu podporu a funkčné nástroje na riešenie …

Consent choices